U22-es szabály az idei évtől

A 2013/2014-es évben az NB II-ben egy új szabályt kell betartaniuk a sportszervezeteknek.

Az NB II-es labdarúgó csapatok esetében 1 fő 1992.01.01. után született labdarúgónak a kezdőben kell minden bajnoki mérkőzésen lehetőséget kapnia, rajta kívül egy másik 1992 után született labdarúgónak kell a 18-as keretben lennie.

Az újonnan megalkotott szabályozás néhány kérdést felvetett, amelyre az MLSZ illetékesei írásban válaszoltak.

1. Hogyan kell értelmezni a szabály azon részét, hogy
 A mérkőzésekre legalább 2 fő  1992.01.01. és utána született  magyar állampolgárságú labdarúgót  kell nevezni, akik közül  1 fő labdarúgónak végig a pályán kell lenni, kivéve, ha a labdarúgót kiállították, vagy a korosztályos cserelehetőségét kimerítette, majd ezt követően fogyatkozik 10 illetve 9 főre oly módon, hogy 1992.01.01. és utána született labdarúgója esetében 2 főnél kevesebb van a pályán!
 Ez mit jelent, hogy 10 ill. 9 főre csökken?
   A Versenykiírás szerint kell eljárni. Ha az 1992.01.01. és utána született labdarúgót kiállították, vagy a korosztályos cserelehetőségét kimerítette, és ezt követően fogyatkozik 10 vagy 9 főre, a sportszervezet már nem tud eleget tenni az eredeti versenykiírási feltételnek.
2. Mi van akkor, ha a kezdő labdarúgót le akarom cserélni? Csak másik fiatal állhat a helyére?

Ha a kezdő labdarúgó 1992-01-1- után született, cserével csak a másik ugyanilyen korú állhat be.

3. Mi van akkor, ha a kezdőben van két fő fiatal, a padon pedig nem ül fiatal?

 Ez is lehetséges, mert a versenykiírásnak a sportszervezet eleget tesz.

4. Mi van akkor, ha a kezdő fiatalt kiállítják, becserélem a másik fiatalt és azt is kiállítják? Be kell cserélnem egy újabb fiatalt? Vagy játszunk tovább 9 fővel úgy, hogy nincs fiatal a pályán? Ez nem óvási ok ekkor, hogy nincs fiatal a pályán?

   Nem óvási ok, mivel mindkét fiatalt kiállították. A versenykiírás szerint nem kötelező kettő főnél többet benevezni a fiatal korosztályból.

5. Mi van akkor, ha a kötelező fiatal a 3. percben megsérül, helyére becserélem a másik fiatalt, aki szintén megsérül? Helyére csak fiatalt cserélhetek, vagy idősebbet is becserélhetek, vagy maradok 10 fővel, mert nincs több fiatal a padon?

A második fiatal megsérülése esetén idősebbet is becserélhet, mert nem kötelező kettő főnél több fiatalt nevezni.

6. Mi van akkor, ha a pályán lévő fiatalt kiállítják, és nem akarom becserélni a másik fiatalt?

Nem kell becserélni, mivel az egy fő fiatal pályára küldésével, illetve kiállításával teljesítette a versenykiírási előírást. („egy fő labdarúgónak végig a pályán kell lenni, kivéve ha kiállították”)

7. Mi van akkor ha a pályán lévő fiatalt kiállítják, és a játékvezető nem ad engedélyt a cserére, és amíg nem megy ki újra a labda, nem tudok cserélni nincs fiatal a pályán?

A cserére a játékvezető ad engedélyt. Azt meg kell várni. Nyilvánvaló az így kieső idő nem minősül a versenykiírás megsértésének. Továbbá lásd az előző pontra adott választ.

8. Mi van akkor, ha a fiatalom a kapus, akit kiállítanak, aki helyére idősebb kapust állítok, még egyet kell cserélnem, hogy a másik fiatal beálljon?

Nem kell cserélni, mert a kiállítással megvalósult a versenykiírási előírás.

9. Mi van akkor, ha fiatal a kezdő kapusunk. Már két cserelehetőséget elhasznált a csapat, amikor a kapus lesérül. A padon ül egy fiatal mezőnyjátékos (a szabályok szerint), és egy “öreg” cserekapus. Ilyenkor mik a lehetőségek?? A fiatal mezőnyjátékost lehet csak becserélni, és valamelyik mezőnyjátékosnak kell a kapuba állnia???

Igen, egy fő 1992.01.01. után született labdarúgónak a pályán kell lenni a mérkőzés végéig. Vagyis ún. mezőnyjátékos áll be a kapuba.

Szólj hozzá a bejegyzéshez!