U19 – Varga Balázs értékeli az őszt

Az U19-es csapat vezetőedzője értékelte együttesét.

A nyáron megfogalmazott célok tükrében miképp értékeled a csapat teljesítményét, illetve a játékosok egyéni fejlődését?

Úgy érzem, hogy amit a nyáron elterveztünk sikerült megvalósítanunk és megítélésem szerint többet értünk el ez a félév alatt, mint amire számítottam. A csapat nagyon sokat formálódott a félévben és nem csak a pályán, hanem azon kívül is. A játékosoknak próbáltam mindennap olyan szituációkat teremteni, amivel mindig előre tudnak lépni a profi mentalitás és gondolkodás felé. Nagyon sokat erősödtek a játékosok mentálisan, taktikailag és a koncentráció területén is, érettebben futballoznak, mint néhány hónappal ezelőtt. Sikerült elérnünk, hogy minden helyzetben csapatként funkcionáljunk és ezen belül ez egyéni kvalitásokat ki tudjuk bontakoztatni. Ezekre nagyon jó példa volt a bajai és a szekszárdi idegenbeli mérkőzésünk, melyeken a rengeteg nehezítő körülmény ellenére a csapat megmutatta, hogy mennyire egységes, szervezett futballt tud játszani.

Mi az amiben többet kaptál vissza, és mi az amiben hiányérzeted van?

Az eredményeket illetően mindenképpen többet, bár számomra nem csak az eredmény számít, a mutatott játék annál inkább. Mindenképpen dicséretes teljesítmény az elért 40 pontunk, mert az ősszel mindegyik erősebb ellenfelünkkel idegenben mérkőztünk meg. Nagyon örülök annak, hogy sikerült megvalósítanunk, hogy szinte mindegyik mérkőzésünkön végig mi domináltunk, irányítottuk a játékot, amit nagyon fontosnak tartok. Nálunk kell, hogy legyen a kezdeményezés a mérkőzések nagy részében. Hiányérzetem mindössze annyi van, hogy nagyon sajnálom, hogy több meghatározó játékosunk is kidőlt a szezon közben és rájuk nem számíthattam az utolsó mérkőzéseken, valamint az utolsó fordulóban nem nyújtottunk megfelelő teljesítményt, hiába győztünk, a játékkal nem lehettem elégedett.

Milyen mozgás várható a játékoskeretben?

Egész biztosan lesznek változások a keretben, bár sok változtatásra nincs okunk. Két-három játékos érkezése lehetséges, valamint lesz néhány játékos, akik nem nálunk folytatják.  Ami már biztos, hogy a vezetők úgy döntöttek, hogy Paál Márk nem folytathatja nálunk a pályafutását a kollégiumon belüli problémák miatt.

Milyen téli felkészülés vár az együttesre? Milyen célokkal vágtok neki a tavasznak?

December 16-ig edzünk még, az évzárónkat követően valószínűleg részt veszünk 30-án Nagybajomban egy korosztályos teremtornán és a három hetes pihenőt követően január 7-től folytatjuk a munkát. A téli időszakra a heti öt edzés mellett nyolc edzőmérkőzés van betervezve, főként a hétvégén felnőtt csapatok ellen. Megmérkőzünk a megye I-ben listavezető Pécsvárad ellen és ellenfelünk lesz az Ócsárd, a Szászvár, a Mohács és a Hosszúhetény is. Hét közben saját korosztályos csapatok ellen fogunk játszani, többek között a PMFC, a PVSK és a Szentlőrinc ellen. A céljaink nem változnak, továbbra is azon leszünk, hogy a játékosokat fizikálisan, technikailag, taktikailag és mentálisan felkészítsük arra, hogy a nyáron minél többen a felnőtt kerethez tudjanak csatlakozni, illetve NB III-as és megyei felnőtt csapatokban majd szerephez jussanak. A bajnokságot illetően nagyon jó eredménynek tartanám, ha a jelenlegi helyezésünket meg tudnánk tartani és azon leszünk, amit már említettem, hogy minden mérkőzés a mi játékunkról, a mi játékosainkról szóljon.

Az eltelt félév alapján milyennek értékeled a PMFC és a Kozármisleny utánpótlás csapatai közötti együttműködést?

Sok év kellett ahhoz, hogy a két klub végre közös célokért küzdjön, és azt gondolom, ez az együttműködés nagyon sokat jelent majd a régiónk futballjának. Szerintem az együttműködés jó úton halad abba az irányba, hogy a lehető leghatékonyabban tudjunk foglalkozni a tehetségekkel. Az biztos, hogy sok szempont van még, amiben fejlődnünk kell nekünk edzőknek és természetesen a kialakított rendszer is formálható még. Egy félév alatt nem lehet mindent gyökeresen megváltoztatni, de szerintem már így is óriási az előrelépés, talán nagyobb is, mint amire előre számítani lehetett. Én biztos vagyok benne, hogy sikerülhet az ország egyik legkomolyabb utánpótlás bázisát felépíteni itt Pécsett és Kozármislenyben.

Hajrá Kozármisleny!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!