U19 – interjú Varga Balázs vezetőedzővel

Varga Balázzsal az U19-es csapat nyáron érkezett fiatal vezetőedzőjével beszélgettünk. Balázsról tudni kell, hogy korábban a Kozármisleny NB II-es csapatában is szerepelt és még jelenleg aktív labdarúgó.

Hogy sikerült a nyári felkészülés? A tervezett munkát sikerült elvégezni?

Július 16-n kezdtük el az edzéseket Kozármislenyben, öt teljes hetünk volt a bajnoki rajtig. A kiváló körülményeinket és az adott, jó edzéslehetőségeinket felhasználva egy nagyon jó időszakon vagyunk túl. Az előre tervezett, folyamatosan növekvő intenzitású edzésmunkát sikerült napról napra elvégeznünk, elégedett vagyok a játékosok munkájával és hozzáállásával is. Fizikálisan, technikailag és taktikailag is úgy érzem, hogy folyamatosan erősödünk, bár az nehezíti a dolgunkat, hogy nagyon sok új játékos érkezett, akiknek még alkalmazkodniuk kell a csapatjátékhoz, csapattaktikához.

Milyen változások következtek be a keretben? Kik maradtak a régi csapatból? Kik érkeztek?

Nagyon nagy volt a mozgás a játékoskeretet illetően, hiszen több játékos kiöregedett a korosztályból, néhány távozó is akadt és két nagyon tehetséges labdarúgóra pedig nem számíthatok. Dömény Gábor abbahagyta a futballt, Berek Péter pedig nem sportolhat, folyamatosan jár kivizsgálásokra, kérdéses, hogy mikor térhet vissza a pályára. Természetesen bízom abban, hogy mielőbb itt lehet velünk, de az biztos, hogy időre van szüksége ehhez.
A tavalyi csapatból tíz játékos maradt a keretben. Cseh, Fehér, Herczeg, Izsák, Kovács, Loch, Paál, Varga, Volcsányi és Windischmann továbbra is a csapatot erősítik.
Nagyon sok új játékos érkezett hozzánk a nyári időszakban. Szentlőrincről Papp Roland, Stefán Levente és Tóth Tamás, Villányból Zunnert Barnabás és Zunnert Soma, Harkányból Pápai Sándor, Szederkényből Lázár Levente, Vajszlóról Szabó Zsolt, a PVSK-tól Szőke Milán, a PMFC-től Schneider Bálint és Szentes Krisztián. Közülük többen már játszottak megyei I. és II. osztályú felnőtt csapatokban, valamint saját korosztályban a kiemelt I. osztályban és abban a bajnokságban is, ahol jelenleg is szerepel csapatunk a II. osztályban. Nagy erősítést jelenthet még számunkra a magyar-ukrán származású támadó Kész Tibor, akinek a papírjaira jelenleg várni kell, ezért kérdéses még, hogy mikor tud pályára lépni.

Mi a te játékról alkotott filozófiád? Mit szeretnél elsajátítani a labdarúgókkal? Mit szeretnél viszont látni a mérkőzéseken?

Mindenképpen azt a filozófiát követem, amit a felnőtt csapatunk vezetőedzője Márton Gábor is, hogy minden mérkőzésen kezdeményezően, támadólag lépjünk fel. Szeretném elérni azt a csapattal, hogy a mérkőzéseink nagy részében mi domináljunk, mi irányítsuk a játékot és amennyire lehet, állandó nyomás alatt tartsuk ellenfeleinket. Ehhez nagy taktikai fegyelemre lesz szükség, hiszen nem adhatjuk fel a védekezést sem. Nagyon fontosnak tartom, hogy a játékban való átmenetek védekezésbe és támadásba is a lehető leggyorsabban hajtsuk majd végre. A játékosoktól egy nagyon tudatos, érett csapatjátékot szeretnék viszontlátni a mérkőzéseken és azt, hogy az adott poszt és csapatrész feladataik mellett kezdeményezően, bátran futballozzanak, vállalják fel az egyéni játékot is. Egy év múlva nekik már felnőtt csapatokban kell játszaniuk, ezért maximumot kell nyújtaniuk a mérkőzéseken és sok tapasztalatot kell gyűjteniük ebben az évben.

A PMFC- Kozármisleny együttműködés keretében belül mennyiben változott az U19-es csapat célkitűzése, koncepciója?

Szeretnénk a csapattal a lehető legjobb pozícióban végezni a szezon végén. Elsődleges cél azonban a játékosok egyéni fejlődése, hiszen az együttműködés keretében  a téli időszakban is oda lehet kerülni az kiemelt I. osztályú kerethez bármelyik játékosunknak. A nyáron többen kerültek be Pécsre és érkeztek is onnan hozzánk, így a lehetőség nyitott mindenki előtt arra, hogy előrelépjen.
Nagy lehetőség a játékosainknak, hogy a felnőtt csapatunk felé is vezethet az út, de ehhez egyénileg nagyon sokat kell előrelépniük a következő időszakban minden téren. Néhány alkalommal felkészülési mérkőzéseken már szerepeltek játékosaink az első csapatban, így érezték, hogy miben kell javulniuk, fejlődniük annak érdekében, hogy megragadjanak egy NB II-es csapatnál.
Én úgy gondolom, hogy bármelyik cél elérhető lehet, de a tehetség mellé megfelelő, profi hozzáállás, mentalitás és edzésmunka szükséges.

Sok sikert kívánunk az együttesnek! Hajrá Kozármisleny!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!