Sándor Tamás: Igyekszünk eredményesek lenni

A Kozármislenyben valaha megfordult labdarúgók és edzők közül Sándor Tamás az egyik legismertebb és egyik legelismertebb játékos és immár edző is.
Megtiszteltetés számunkra, hogy itt dolgozol. Hallottuk vezetőedzőnktől a megkeresésed történetét, én azt kérdezném, hogy milyen indíttatásból fogadtad el a megkeresést?

Augusztusban küldtek el bennünket Debrecenből, azóta volt ugyan NB II-es megkeresésem, de nem realizálódott. Valóban, Karcsi hívott fel egy vasárnap délután, hogy lenne ez a lehetőség és gyorsan kellene döntést hoznom. Mivel Karcsiról volt szó, túl sokat nem is gondolkoztam, egyrészt szerettem volna ismét a futballban tevékenykedni az meg egy plusz dolog volt, hogy vele tudok együtt dolgozni a továbbiakban.

sandort_edzes_525_3

Milyen információd volt korábban Kozármislenyről? Miként emlékszel, mikor hallottál legelőször a kozármislenyi fociról?

Pontos dátumot nem tudok mondani, de már nagyon rég, nem az utóbbi hónapokban. Régóta a másodosztályban szerepel a Kozármisleny, így NB II-es meccsek kapcsán is, vagy éppen Magyar Kupa mérkőzéseken is felhívták magukra a figyelmet.

Nyári EB-t megelőzően a ti nevetekhez fűződik az utolsó magyar futballsiker, amikor kijutottatok az Atlantai Olimpiára. Remek kis társaság volt az, szívesen emlékeszünk arra az időszakra és arra a csapatra! Miként emlékszel vissza te a több mint 20 év távlatából?

A játékosok többségével, köztük Karcsival is gyerekkorunk óta ismerjük egymást, az első válogatók óta egy csapatban játszottunk a korosztályos válogatottakban. Valóban szép siker volt, főleg úgy, hogy egy nehéz csoportból sikerült kijutnunk az olimpiára. Egy igazi közösség volt, jól éreztük magunkat a pályán és a pályán kívül is, talán ennek is volt köszönhető, hogy sikeresek voltunk. Hosszú idő után sikerült a kvalifikáció, megelőzően edzőnk Anti báék (Dunai Antal) szerepeltek ötkarikás játékokon. Azt sajnálhatjuk, hogy az a törekvés nem valósult meg, hogy ezt a csapatot vagy a csapat magját egyben tartsák és felvigyék a nagy válogatotthoz. Több játékos is felkerültünk oda, de nem egyszerre és inkább cserélődtek ezek az emberek, ez miatt sem tudtuk tovább folytatni az eredményes munkát.

Komolyabb futballkarriert futottál be, magyar válogatott voltál, bajnokságot és kupát nyertél, te mit tekintesz legnagyobb sikerednek játékosként?

Valóban sok mindent sikerült elérnem, gondolok itt főképp a válogatottságra, bajnoki címre, kupagyőzelemre, kétszer is lehettem az év labdarúgója a magyar bajnokságban. Lehet sokan azt mondják, hogy ennél is több volt bennem, de én elégedett vagyok pályafutásommal. Ráadásul a szülőhelyem csapatával tudtam bajnoki címet nyerni. Sikerült világversenyere is kijutni, szóval én úgy gondolom amit egy magyar labdarúgó elérhet, azt nekem sikerült elérni.

Profi világban nőttél fel, külföldön is légióskodtál, most viszont egy egészen más közegben egy kis klubnál, dolgozol, mennyire nehéz alkalmazkodni az itteni körülményekhez?

Abszolút nem nehéz. Számunkra ez egy nagyszerű kihívás. Tudjuk, hogy nincsenek olyan lehetőségek az NB II-ben és nem csak a Kozármislenyre gondolok, hanem a többi NB II-es csapatra is (bár vannak olyan kivételek, ahol olyan körülményekkel rendelkeznek, mint egy első osztályú együttesnél). Ezzel tisztában vagyunk, nem kérünk olyan dolgokat, amit a játékosok ne tudnának végrehajtani. Képbe vagyunk a másodosztályú futballal, megpróbáljuk a legtöbbet kihozni a csapatból.

sandort_edzes_525_4

Debrecenben másodedzőként már komoly sikereket értél el. Mi a labdarúgásban élők azt hallottuk, hogy azokban a közelmúltbeli sikerekben (bajnoki címek, kupagyőzelmek) komoly érdemeid voltak és a te munkásságodnak is erősen köszönhetőek azok a címek.

Debrecen előtt egy kisebb csapatnál a megye I-es Bárándon kezdtem el edzősködni, ami egy Debrecen közeli település, levezetésként is fociztunk ott régi NB I-es DVSC-s játékostársakkal, aztán ott kezdtem el edzősködni. Ezt követően adódott egy lehetőség, felkért a DVSC vezetősége, én pedig örömmel fogadtam el és lettem az NB I-es csapat pályaedzője. Mindenkinek tisztában kell azzal lennie, hogy mennyi részt kell kivennie a sikerből és a kudarcból egyaránt. Nem akarnék több részt kivenni a sikerekből, mint ami nekem jár.

Két mérkőzésen vagyunk túl „tavasszal”, egyiken sem mi voltunk az esélyesek sok problémával küzdöttünk, ennek ellenére lassan számunkra is „megkezdődik” a bajnokság. Hogy látod a mi csapatunkban rejlő potenciált? Mire lehet képes a Kozármisleny?

Sokkal több van ebben a csapatban, mint azt a jelenlegi tabellán elfoglalt helyezés mutat. Nyilván az nem egy szerencsés dolog, hogy meghatározó játékosok sora eltiltott, vagy sérült. Menet közben igazoltuk Grumicot, de ő is eltiltott. A csapat életét ezek az eltiltások eléggé megnehezítették és ez még nem is múlt idő sajnos. Most éppen Lantos Levi és Szekszárdi dőlt ki, szűkös a keret, de próbálunk fiatal játékosokkal dolgozni, akik jó teljesítményt is nyújtanak, de a fiatalokra még jellemző hogy ingadozó a formájuk. Igyekszünk eredményesek lenni és feljebb kúszni a táblázaton és közben építeni a jövő csapatát is.

Nem lesz könnyű és NAGYON FONTOS összecsapás lesz számunkra a hétvégi, mit vársz a Siófok elleni mérkőzéstől?

Nincs könnyű mérkőzés a másodosztályban, senki nem mehet biztosra a másik ellen. Bízom benne, hogy a hétvégéig lesznek olyanok, akik felépülnek és össze tudunk állni. Van egy elképzelésünk, hogy kikkel és hogy fogunk játszani, de nyilván a következő pár nap határozza meg, hogy pontosan kire is számíthatunk a hétvégén. Hazai pályán szeretnénk megszerezni szezonbeli első győzelmünket, ezért úgy gondolom, hogy a srácok mindent meg fognak tenni a sikerért.

sandort_edzes_525_2

Mi a munkamegosztás közted és a vezetőedző között? Mindent közösen csináltok vagy van valamiféle feladatmegosztás?

Mindent együtt csinálunk, nincs olyan dolog, amiből egyikünk kihagyná a másikat.

Nagy gyermekeid vannak. Lányod nemrég diplomázott, fiad pedig NB II-es labdarúgó, ettől függetlenül feltételezem nem volt könnyű számodra a váltás, a költözés az ország egy távoli pontjára, távol a családtól. Hogy érzed magad? Mennyire sikerült megszokni a távolságból adódó nehézségeket és beilleszkedni egy új környezetbe?

Valahol hozzászoktunk már ehhez, de menet közben el is szoktunk tőle. Amikor külföldön játszottam, akkor is voltak olyan pillanatok a család életében, amikor kicsit távol voltunk egymástól, nem az első pillanattól tudtak kijönni utánam a gyerekeim és a feleségem. Most kicsit könnyebb a helyzet, kislányom már Budapesten lakik egy fél éve, vele már ritkábban találkoztunk az utóbbi időszakban. Nem volt nehéz kiszakadni a debreceni környezetből, már csak azért sem, mert mint említettem én szerettem volna a futballban dolgozni. Adódott ez a kozármislenyi lehetőség, feleségemmel megbeszéltük ő is támogatott, nem gondolkodtam rajta sokáig. Amikor adódik majd lehetőség nyilván találkozni fog a család és akár több napot is eltöltenek majd itt velem. Csak pozitív dolgokat tudok elmondani a városról, a környékről és a klubról, remekül érzem magam itt. Kedvesek az emberek, mindenkit mosolyogni látok, akikkel találkozom. Ráadásul elég sokan megismernek, akár Kozármislenyben, akár Pécsett – amire nem is gondoltam volna -, ezek a dolgok engem örömmel töltenek el.

Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert kívánunk a munkátokhoz Tomi!

Hajrá Kozármisleny!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!