Rákóczy Gábor: “Kozármisleny legnagyobb erénye az emberséges közeg…”

Rákóczy Gáborral a Kozármisleny utánpótlás labdarúgó csapatainak eddigi szakmai vezetőjével beszélgettünk, akinek a szerepköre némiképp megváltozik a következő évtől.

U7-től U-12-ig továbbra is ő felel az utánpótlás csapatokért, míg U13-U19-ig Korosecz Tamás lesz a felelős a szakmai munka irányításáért.

Gábor, a jövőben megváltozik a szerepköröd az Egyesületen belül. Mi az oka ennek?

Igen. A munkahelyemen több feladatott kell ellátnom, így nem tudok maximálisan odafigyelni a teljes utánpótlásra. Az új felállás szerint a kis korosztályokat irányítom, koordinálom.

Miként értékeled az elmúlt 4 év utánpótlásban végzett munkát?

Most kezd bennem tudatosulni, hogy mekkora munkát végeztünk kollégáimmal együtt.  A munka elején 3 korosztály volt itt Mislenyben, most pedig kilenc. Volt, hogy majdnem 250 igazolt játékos rúgta a labdát minden délután. Jelenleg is 200 utánpótlás korú játékosunk van, de úgy látom ez az ideális, ennyi fővel tudunk felelőségteljesen dolgozni.
Sajnos a labdarúgás, mint közeg nagyon sokat kivesz az emberből, elsősorban mentálisan. Ahhoz, hogy a legtöbbet tud adni magadból, nem szabad éveken keresztül ugyanabban a feladatkörben tevékenykedned. Maradhatsz, de tompa leszel, vagy emberségedből veszítesz sokat! Pedig Kozármislenynek szerintem pont az a legnagyobb erénye, hogy emberséges a közeg. Nincs áskálódás, nem fúrják egymást a kollégák, erős a kollektíva. Vannak problémák, de azok nem lesznek akkorák, hogy az edzők elbizonytalanodjanak, hanem mindenki nyugodtan dolgozhat. Persze dolgozni azt kell! És mi jól tettük és tesszük a dolgunkat! 4 év alatt több játékost adtunk az első és másodosztálynak. Az első évben már került játékosunk Akadémiára, azóta pedig minden félévben egy-kettő gyerekünk elmegy valamely labdarúgó Akadémiára. Ezen kívül sok olyan feladat volt, ami nem látványos és mégis nagyon komoly háttérmunkát igényelt. Csak felsorolás szerűen: buszok indítása az edzésekre, kollégium és gimnáziumi osztály indítása, a kiemelt bajnokságban való indulás lehetősége – ahol, azóta megragadtunk, sőt dobogón is végeztünk.

Mire vagy a legbüszkébb? Mit tartasz a legnagyobb sikernek?

Minden percre büszke vagyok. Ennek az az oka, hogy minden sikert elsősorban az egyesület, edző, játékos ért el. Én nem gondolom, hogy az én sikerem volt egy-egy dobogós hely, vagy játékosaink fejlődési előmenetele. Én csak az egyesület egy embere voltam, nem rólam szólt semmi, így a sikereket is a háttérből néztem, és persze örültem neki!  Ezért minden győzelem, vagy szervezési, igazolási dolog, ami az egyesületet előrébb vitte, annak nagyon tudtam örülni. Egészben néztem a dolgokat, ezáltal kicsit mások az értékek.

A 2011/2012-es évben nem indít az Egyesület U15 NB II és U13 NB II-es csapatot, elmondanád az olvasóknak mi ennek az oka?

Több összetevője van. Sajnos az NB II-es bajnokság nem olyan jó, hogy szakmailag komoly következtetéseket lehessen levonni. Így az mellett döntöttünk, hogy az 1 évvel idősebbek között szerepeltetjük a gyerekeinket, ezzel is biztosítva fejlődésüket. Az a tapasztalatunk, hogy nem rosszabb a megyei bajnokság az NB II-esnél. A játéklehetőség mindenkinek biztosítva lesz, pillanatnyi felkészültségének megfelelően. Lesznek, akik a kiemelt bajnokságban játszanak, és lesznek akik a megyeiben, de idősebbek ellen.

Milyennek látod az új szezont? Mire léhetnek képesek utánpótlás csapataink?

Nem igazán ez a fontos! Ha most arról kellene beszélnem, hogy melyik korosztály hányadik helyre lesz várható, akkor nem tudok válaszolni. Soha nem ez érdekelt. Jobban tudom, hogy melyik játékosunk hol tart ahhoz, hogy labdarúgó lehessen. Több sráctól azt várom, hogy felhívja magára a figyelmet. Várom, hogy minél több fiatalabb játékos képes legyen az idősebbek között stabilan játszani.
Remélem a következő években is folytatódik az a tendencia, hogy az egyesület ajtaján kopogtatnak az Akadémiák. Nekünk ezek a visszajelzések és nem az, hogy bajnokságot nyerünk egy korosztállyal, olyan bajnokságban ahol van 4 jó csapat…De ha nyernénk is mondjuk egy U15-ös NB I-es bajnokságban, akkor mi történne? Ettől még nem lesznek jó labdarúgók. Csak több ügyesebb gyerek játszik abban a csapatban! Az utánpótlásnak az egyénekre kellene rámenni és nem az eredményekre! Mi így indultunk el és most is ezt tartjuk fontosnak. Sajnos volt olyan időszak, amikor a környezet belekényszerített abba, hogy jobban nézzük az eredményeket egy-egy koroszt álynál. De hosszú távon ez a folyamat nem vezet sehova. Nem a bajnoki címtől lesznek a gyerekeinkből labdarúgók!
Jó lenne, ha ezt több egyesület is belátná! Az a tapasztalatom, hogy nem jó az utánpótlás felépítése hazánkban. Azzal ugyanis, hogy az Akadémiák begyűjtik a gyerekeket, nem lesz több jó játékos nálunk. Nem tudom mi az értelme, hogy Kaposvárról eligazol egy 15 éves gyerek Pécsre? Ugyanaz a bajnokság, ugyanazok a feltételek! Nem így kellene ennek lennie. Miért nem igazolnak megyei kiscsapatoktól? Ez így nem utánpótlásképzés, hanem utánpótlás vásárlás…

Elkeseredett vagy?

A tendencia miatt igen, egyébként nem. Úgy érzem nagyon egészségtelen a közeg! Vannak edzők, akik úgy tekintenek az utánpótlásra, mint egy ugródeszkára saját karrierjük érdekében és ezért nem drága nekik semmi. Az Akadémiák egymással azon versenyeznek, hogy ki ér el jobb helyezést. És sajnos nem az az elsődleges cél, hogy ki ad több, jobb játékost az élvonalnak. Nézzenek meg egy honlapot. Már csak arról szól ki, hol nyert! Gyerekeknél! Ez itt is egy nagy dilemma volt és elképzelhető, hogy mi sem tudtuk mindig megfelelően kommunikálni az egyesület céljait. Ebben van hiányérzetem. De minden lépésünkben az motivált minket, hogy jobb legyen az egyesület!
Remélem sikerült egy jó szemléletet képviselnem és megmarad ez a jó hangulat az egyesületben!

Hajrá Kozármisleny!

1 hozzászólás

  1. Halász Jenő szerint:

    Gábor! Nagy örömmel olvastam az “emberséges közeg”-ről. Legyen igaza! Maradjon a jó szemlélet és a jó hangulat. Legyen a hab a tortán, hogy a srácok sportszerető, tisztességes felnőttekké nőnek! Hajrá Kozármisleny!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!