pecsinapilap.hu – A holland modell Kozármislenyben

Négy napos szakmai túrán vett részt a Kozármisleny NB II-es labdarúgóinál Michal Jansen és Gerhard Wermink, a Twente utánpótlás akadémiájának vezetője és egyik edzője. A holland bajnoki címre esélyes csapatnál egy kicsit máshogy gondolkodnak a gyerekekről, mint nálunk.

Első a család, utána a tanulás és csak harmadik a futball – kezdte Michal Jansen, a Twente akadémiájának vezetője. – Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a fociban, az első kettőnek kell rendben lennie. Mi nem elsősorban labdarúgókat képzünk, hanem elsősorban embereket nevelünk.

Holland utánpótlásról beszélve mindenkinek az Ajax ugrik be elsőnek, az itteni mintát vették alapul a Barcelonánál is. Szakmai szempontból sok különbség nincs a Twente és az Ajax akadémiája között, az enschedeiek azonban kisebb területről, kevesebb emberből merítenek. Eredményüket azonban jól jelzi, hogy a mostani, bajnoki aranyra esélyes csapatban hat saját nevelésű játékosuk futballozik.

– Most 43 szakember foglalkozik 176 gyerekkel – engedett egy pillantást a kulisszák mögé Jansen. – Több utánpótlásmeccset is megnéztünk ittlétünk alatt, és amíg azt láttuk, hogy a magyar szakemberek leginkább a pillanatnyi sikereket tartják szem előtt, a koruknál biológiailag érettebb gyerekeket favorizálják, addig a mi felfogásunk az, meg kell nézni, hosszú távon mire képes egy fiatal. Lehet, hogy az, aki tízévesen magasabb és erősebb társainál, most jól érvényesül, de a kisebb megtanul küzdeni, harcolni, és ez felnőttkorában előnyére válik. Ha ráadásul egy jó futballrendszerbe tanul bele, jó csapatszellemmel találkozik, akkor felnőttként inkább lesz sikeres. Az sem mellékes, hogy reálisan kell hozzáállni a gyerekekhez, mert nem lesz mindenkiből profi labdarúgó.

Ebben pedig van tapasztalata a holland szakembereknek, hiszen egyrészt saját akadémiájuk ad ehhez alapot, másrészt Hollandiában találkozhatnak több profivá vált magyar játékossal.

– A technikai és azt mondom, még a fizikai alapjukkal sincs baj a magyaroknak, jó példa erre Dzsudzsák Balázs – tette hozzá Jansen. – Azonban taktikailag van hiányosságuk, nehezen állnak rá arra, hogy egy csapat együtt védekezik és együtt támad. Ez egyébként a két válogatott közelmúltbeli meccsein is kijött. Sok tehetséges gyereket láttunk Kozármislenyben is, az itteni klubfelépítés és filozófia is hasonlít a mienkhez, többek között ennek is köszönhető a most már kétéves kapcsolat közöttünk.

Forrás: www.pecsinapilap.hu

Szólj hozzá a bejegyzéshez!