Feleki Attila: “Ha nem hiszünk valamiben igazán, biztos, hogy nem is érjük el!”

Rég beszélgettünk Feleki Attilával a Kozármisleny FC NB II-es labdarúgó csapatának tulajdonosával.

A tavalyi év kiválóra sikeredett, de a bajnokság végén mégsem volt felhőtlen az öröm, hiszen nagy bizonytalanság árnyékolta be a jövőt.
Nem is igazából kérdezhettük meg arról sem a véleményedet, hogy mennyire tartod nagy sikernek a tavalyi ezüstérmet?

Egy ezüstérem mindig hatalmas szó, gondoljunk bele az idei bajnokságban feljutási terveket szövögető Gyirmót, ZTE, vagy Tatabánya esetére, bármilyen pénz vagy szándék is kevés lehet, így az ezüst hatalmas siker. Az, hogy mindezt olyan nehéz anyagi helyzetben, ráadásul az érthetetlen önkormányzati támadások tükrébe történt, már-már kicsit álomszerű, de ezt főleg azok tudják, akik bele láttak.

A nyári bizonytalanságot követően aztán elindult az NB II-ben a Kozármisleny, de valljuk meg még igazából célkitűzéseket sem sikerült megfogalmazni, azon túl, hogy nyilván a bent maradást szerettük volna elérni. Emlékszem, amikor a nyári edzések egyikén arról beszélgettünk, hogy mely csapatokat kell megelőznünk, hogy valamelyik osztályozós helyet elcsípjük. A Baja és a BKV mellett kerestük, hogy mely csapatokat kellene megelőzni, és hát elég szűkös volt a lista, akikről azt gondoltuk, hogy előttük végzünk.
Ehhez képest, láss CSODÁT, a Kozármisleny újabb csúcsokat döntött, 32 pontot szereztünk egy félév alatt, 31 gólt lőttünk és az előkelő 3. helyen telelünk.
Miképp értékeled a csapat őszi teljesítményét?

Márton Gáborral és a mögötte álló stábbal egyértelműen végre állandóság volt a szakmai munkában, ezért jól tudtuk, mit akarunk. Erőt adtunk egymásnak azzal, hogy eldöntöttük, bent akarunk maradni! Addig volt nehéz a döntés, amíg azon tanakodtam, van-e így értelme elindulni. Amikor a döntés már megszületett, akkor a nehézségek plusz erőt adtak. Egy pillanat volt azért, amikor elkeseredtem pár napra, hiszen öten-hatan voltunk és közelgett a rajt, de túljutottunk rajta.

Aki ismer téged magánemberként, az tudja, hogy nem szereted a középszerűséget és nem jellemző rád, hogy bármit feladnál. Talán ez a fajta mentalitás, ez a hozzáállás is közrejátszott abban, hogy a Márton Gábor vezette szakmai stáb mondhatni kihozta a MAXIMUMOT.

Ha kitűzöl egy célt, és döntöttél, onnan nem láthatja senki, hogy abban nem bízol, és szerintem ez volt jellemző a stábra és rám is. Ebben az országban sokszor találkozunk olyannal, amit már a köznyelv is „magyaros mentalitással” magyaráz; ha nem hiszünk valamiben igazán, biztos, hogy nem is érjük el!

Talán kijelenthető, hogy a játékosok teljesítményén felül, a sikerek fő letéteményese Márton Gábor, illetve a szakmai stáb. Gondoltad volna 2 éve, hogy Márton Gábor ilyen sikerekre vezetheti a csapatot? Véleményed szerint miben rejlik a Márton Gábor féle sikeres recept titka?

Hasonlóan gondolkodunk – bár viccesen megjegyzem – hogy köztünk viszont ő az, aki ezt a fociba át is tudja ültetni. Hogy gondoltam volna? Nehéz kérdés, hiszen nem voltak ilyen elvárások, utólag úgy érzem, minden szinten várakozás feletti a teljesítmény.

A nyáron a PMFC ügyvezetője is te lettél, így kettős szerepben veszel részt a Pécs – Kozármisleny és talán mondhatjuk ezáltal a megye labdarúgás életben.
Az utánpótlás területén szép sikereket értetek már el most is, beindult az Akadémia és mindenképpen egy jónak mondható struktúra kezd kialakulni.
Elégedett vagy az eddigi utánpótlás eredményekkel, főképp a Pécs-Kozármisleny szervezet, működés vonatkozásában?

Eredmények itt akkor vannak-lesznek, ha egyre több kiemelkedő tehetségre figyelhetünk fel. Úgy látom, már minden edző megértette, hogy engem tényleg nem érdekel a tabella az utánpótlásnál! Mindenki éhes a sikerre, nagyon nehéz azt mondani egy edzőnek, hogy nem fontos az eredmény, mert persze hogy nyerni akar, akarjon is! A fontos, hogy nem ez az elsődleges. Tudom, nem lehet a szülőket megreformálni ebben, de az eredmény maradjon meg nekik, mindenkivel nem tudjuk megértetni, hogy nem attól lesz valaki tehetség, ha egy eredményes csapatban húsz éves korára több száz meccset megnyer. A baj, hogy mindenki a legeredményesebb csapatban szeretné az országban látni a gyermekét, és abban látja a siker titkát, pedig ez nagy tévedés. Az igaz, az országban mi találtuk  ki először ezt a modellt (a Puskás FC is ezt követte) és ezt hamar megértette mindenki, aki részese volt a két klubnál, így a mai együttműködésnek véleményem szerint csak nyertesei vannak. Mindenki, aki a szakmában van, nagyon jó véleményt formál róla, persze még nagyon sokat kell csiszolgatni, de úgy érzem, jó úton járunk.

Talán kikerülhetetlen a kérdés, és nyilván azt is tudjuk, hogy te tehetsz legkevésbé arról, hogy az NB I-es PMFC a várakozások alatt szerepel. A Feleki Attila – Elbert Gábor irányította klub minden segítséget megadott a vezetőedzőnek, hogy sikeresen szerepeljen a csapat, ennek ellenére ez egyelőre várat magára.
Mi az ami hiányzott a PMFC-ből ősszel, mi az amitől tavasszal eredményes lehet a klub?

Nem hárítom el a személyes felelősségemet, meg kell találnom benne, hogy én miben hibáztam, különben újra belelépek, és úgy érzem, mára már látom is. Természetes, hogy nem én építem fel az edzést vagy rakom össze a csapatot, de ha részese akarok lenni majd a sikernek, akkor felelősséget kell vállalnom a kudarcból is. És hogy mi hiányzott, az egy egyszerű válasz, de hogy külső szemlélő megértse, túl hosszan kéne kifejteni. Talán tavasszal bizonyítjuk, hogy megtaláltuk a problémákat.

Sokak által feszegetett kérdés, hogy a tavaszi sikerekhez egy jó tréner is szükségeltetik. Kozármislenyben van egy igazi sikeredző, aki ezer szállal kötődik a PMFC-hez.
Azt is hallottuk már tőled, hogy a jelöltek között az ő neve is szerepel. Lehet ennél többet tudni az ő esetleges szerepvállalásáról? Illetve várhatóan mikor lesz a PMFC-nek vagy új edzője vagy új szakmai igazgatója?

Talán azzal nem árulok el nagy titkot, ha a kérdésedben lévő szempontokat felsoroljuk, talán udvariatlan is lenne Gáborral szemben is ha nem kerülne be a jelöltek közé, de mint tudjuk, jogi akadályai is vannak az ő szerepvállalásának. Ha rajtam múlna, két héten belül eldőlne, de meglátjuk, a jelenlegi történések hogy alakulnak, ez befolyásolja most a helyzetet.

Térjünk vissza NB II-es együttesünkre. A banketten elhangzott, hogy cél a keret együtt tartása, és nem szeretnétek, hogy ismét tömeges játékos mozgás legyen, ami teljesen érthető, hiszen egy jól szereplő együttesről van szó, aki tavasszal bebiztosíthatja NB II-es tagságát. Még talán az is kijelenthető, hogy hosszabb távon. Ami ugyancsak nagyon fontos lenne a megyei labdarúgó sportéletben.

Kicsit inkább félni kéne hogy együtt maradunk, hiszen eddig mindig új csapattal lettünk eredményesek.. de ez a tréfa része. Lesznek távozók, Tányéros és Gadó személyében szimpatikus srácokat ismertünk meg, de távol kerültek a kezdőtől és mivel Fellai érkezett így nem szeretném ha játék nélkül kellene maradniuk. Tervem még két játékos érkezése, hiszen nem tudom még, ki az aki visszamegy Pécsre.

Esetleg van-e olyan labdarúgó képben, aki korábban már szerepelt Kozármislenyben, gondolok itt Rácz Ferire, aki az MTK-ban kevés lehetőséget kap.

Nem beszéltem Ferivel erről, de én jobban szeretném már az MTK kezdőjében látni, ami szerintem hamarosan meg is lesz. Ennek ellenére az élet nagy forgatókönyv író…

Bizonyára nem lesz könnyű a hasonlóan jó folytatás, és a nagy riválisok valószínűleg újabb lépéseket tesznek és tovább erősítik együttesüket.
Mit vársz a tavasztól? Lehet-e még tovább fokozni a szereplést, lehet-e újabb csúcsokat dönteni? Van-e ennek realitása?

Realitás alapján kieső helyen álltunk volna sokszor már, hagyunk néhány választ a tavaszra, nem szívesen jósolok, nem is értek hozzá.

Elégedett lennél-e egy biztos bennmaradást érő 5. hellyel, vagy a kiváló őszi szereplés miatt ismét megcélozzuk a dobogót?

Sok minden határozza meg, mivel lennék elégedett, ezt akkor tudnám megválaszolni, ha február végén látnám, hogyan és kikkel várjuk a tavaszt. Egy biztos, mindegy melyik helyért harcolunk majd, sokszor kell még tapsolni a csapatnak itthon!

Köszönjük a beszélgetést!

Hajrá Kozármisleny!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!