Feleki Attila: “A sikert nem adják ajándékba”

A Kozármisleny FC tulajdonosával, Feleki Attilával beszélgettünk az előttünk álló bajnoki szezonról.

Hogy telt az idei nyár eddigi átigazolási időszaka? Miképp értékeled a nyáron kialakult keretet? Véglegesnek tekinthető a jelenlegi keret vagy gondolkoztok még további igazolásokon?

Érdekes helyzetben voltam, kiestünk, kevesen voltunk, szerettem volna újjáépíteni valamit, ami kicsit elveszett. És egy ilyen helyzetben mégis nagyon szerettem volna megtartani egy kiesett csapatból jó pár játékost, ami ugye nem mindennapi eset. Akik magasabb osztályba is talán megállják vagy megállták már a helyük, nyilván feljebb vágynak, és az a húzóerő, kohézió ami minket jellemzett, megkopott egy kieséssel. Mégis azt mondhatom, talán a játékosokkal való viszonyunk, az a közeg amit évtizeden át építettünk, sokakat a kevésbé jó feltételekkel is az alacsonyabb osztályban tartott, ez jó érzés. Kovács Tomit kivéve talán mindenki maradt, akit a szakma és és is szerettem volna itt tartani. Tamásnak segíteni akartam, hiszen volt még profi szerződése, de Márton Gáborék megkeresésével lényegesen jobb ajánlatot kapott, ezért abban maradtunk, próbálja ki, ebben segítettünk. Az érkezők pedig mind motiváltak, aki a mi utánpótlásunkban nevelődött nyilván kötődik is a klubhoz, de a többiek is nagyon motiváltak. A keret végleges, de nem zárom ki, ha ebben az osztályban kiemelkedő képességű játékost tudunk igazolni, azt megkíséreljük.

Mit láttál a nyári felkészülési mérkőzéseken? Milyennek ítéled meg a csapatot hozzáállásban, játékerőben?

Nagyon jó az út. Az biztos, hogy a rövidebb vagy könnyebb út nem vezet sehová, a nehezebb, keményebb éri el a célt. A stábtól azt kértem, úgy készítsék el a programot, a munkát úgy végezzék, mintha az NB II-ben lennénk, ennek lehet csak eredménye. A hozzáállás a fiatalság és idősebbek arányában, de a személyiségekben is megnyilvánul, és bár nyilván vannak zökkenők, eddig pozitív élmények értek. Egy tény, a siker tud összekovácsolni igazán, de a sikert nem adják ajándékba.

Láttuk, hogy a Németh Zsolt vezette szakmai stáb a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően igyekezett NB II-es ritmusban edzeni, aminek remélhetőleg meg lesz a gyümölcse a bajnokságban. Járhatunk ezen a téren az NB III-as mezőny előtt?

Akiknek itt komoly céljaik vannak, hasonlóan tesznek, egy különbség lehet még, az anyagiak. Mint tudjuk, a Vác angol tulajdonosa eddig is komolyan áldozott a csapatra, a megyei osztályban nem kisebb trénerrel mint Csank Jánossal nyertek bajnokságot és vannak még erős ellenfelek, nem hiszem hogy ki lehet előre osztani a dobogós helyeket.

Korábban azt mondtuk, hogy a kialakuló végleges keretünk, illetve az edzőmeccseken látottak alapján már valamelyest tisztább lesz a kép a célok meghatározásának tekintetében.
Mi a csapat célja az előttünk álló szezonban?

Igen, ezzel adós vagyok a csapat felé is. Nem tudjuk felmérni az erőviszonyokat, ahogy  az előző évben sem lehetett az összevonás után ezt megtenni, most is nehéz dió. Mint tudjuk, korábban 128 csapat alkotta a másod-harmad osztályt összesen, ebből most a legjobb 64 maradt 1 másod és 3 harmad osztályban. A mi csoportunkba is több tehetős klub tartozik, főleg a főváros vagy környékéről, erős ellenfelek. De egyelőre mi sem ajándékba kaptunk két ezüstöt az NB II-ben, nem hiszem hogy meg kéne ijedni, sőt! Sokan kérdezték, „ugye vissza akartok kerülni?” Nos, persze, szép lenne egyből, de reálisan azt mondom, cél a dobogó, és ha télen olyan sansz van, hogy meg lehet nyerni a bajnokságot, akkor tegyünk meg ezért mindet!

Sok a fiatal az együttesben, mennyiben okoz ez nehézséget és milyen előnyökkel járhat ez?

Minden év ezt igazolta! Számítok ezekre a srácokra, és el kell mondani, akik 22-24 évesek, nyilván tapasztaltabbak már, de azért még nem várják a nyugdíjat. Lauer Norbi például 35 évesen úgy lubickol mint fénykorában, nem beszélve arról, szinte minden statisztikában a klub csúcstartójaként mennyire motivált és mennyire tud vezére lenni a fiataloknak, de ebben a helyzetben akár mindenkinek.

Ejtsünk néhány szót a csapat gazdasági helyzetéről. Úgy értesültünk, hogy az idei évtől az Önkormányzatnak is lehetősége van egy kisebb összegű támogatásra a labdarúgóklub részére, ugyanakkor a TV-s pénzek megszűnése miatt a bevételek jelentősen lecsökkennek a tavalyi évhez képest. Mennyire áll stabil lábakon a Kozármisleny FC?

Sajnálom, hogy nem kötelező megfelelően “emészthető” formában közzétenni minden klub beszámolóját és mérlegét, erre is büszkék lehetnének a szurkolók, és én az is vagyok. A klubnak egyetlen forint lejárt kötelezettsége sincs sem személyi, sem beszállítói felé. Tény, három évig egyetlen forintot sem kaptunk az önkormányzattól, most azonban újra számíthatunk egy megállapodás értelmében, és ez a következő évre is aláírásra került. Tény, hogy elvesztettünk sok TAO támogatást ami ebben az osztályban kevesebb, és nincs TV pénz. A legnagyobb  bajunk – és ez főleg inkább a saját problémám -, hogy nem tudtuk összeszedni a TAO támogatásokon megnyert összegeket! Egyetlen kozármislenyi vállalkozástól sem kaptunk az előző év óta egyetlen forintot sem, hiába kerestük őket levélben, promotáltunk, semmi támogatás nem jött! Viszont elkészült minden, amit nyertünk: kerítés, lelátó, felújítások, stb. Ezt kölcsön formájában kellett tulajdonosként addig biztosítanom, nehogy elveszítsük a támogatásokat, de ez, valamint a biztonságos működtetés most már nagyon komoly terhet jelent nekem is. Ennek ellenére elmondhatom, biztos hogy ebben a fegyelmezett gazdálkodásban fogjuk megcsinálni a bajnokságot, a gazdasági terveinkhez biztosítani fogom a forrást. Remélem, hogy sikerül megnyernünk a vállalkozásokat, és a már elnyert illetve most megpályázott TAO forrás is összeszedhető lesz a cégektől.

Ha előzetesen lehet ilyet kérdezni, mivel lennél elégedett a bajnokság végén? Akár mutatott játék, akár elért eredmény szempontjából?

Helyezésben a dobogó kiemelkedő eredmény lenne, a játékban pedig egy olyan csapatot vizionálok, akihez úgy utaznak hazai pályára az ellenfelek, hogy már sejtik, „nagyon hosszú lesz a hazaút…”

Szeretném megkérdezni, hogy milyen fázisban van az új stadion építése? Mikorra várható, hogy elkezdődjön a munka?

Új és új elemek merülnek fel a minisztérium és a BMSK részéről. Egy minden elemében megfelelő koncepcióterv készült, amit több körben az MLSZ műszaki osztálya is elfogadott. Most ezt szeretnék újra terveztetni, ami idő, ezt követően lehet a közbeszerzés, tehát biztos hogy tavasszal lesz a kezdés csak.

Itt nem tudok szó nélkül elmenni az ostobaság mellett. Amikor képviselő lettem nyolc éve, a tervezett stadion helyén a rendezési tervben egy út ment keresztül. Én voltam aki új koncepciót készíttetett erre, és a területet ezzel hasznosíthatóvá felszabadítottuk. Ha ez akkor nincs, soha semmi nem épülhetett volna erre a részre. Most – nyilván nem véletlenül a választások előtt – egyesek kihasználják a lakosok tájékozatlanságát, és félrevezető módon azt sugallják (aláírást gyűjtenek!!) hogy miért nem uszodát építünk ide?! A Magyar kormány úgy döntött, hogy Kozármisleny 400 millió forintot kaphat stadion építésre – ezt nem a város, hanem a futball klub eddig elért eredményei alapján kapjuk, amit kizárólag stadion építésre fordíthat Kozármisleny városa. Ez nem zárja ki sem az uszoda építést sem más fejlesztést, de semmi köze hozzá.

Hasonlót végigéltem már, amikor polgármesteri hivatalt építettünk, vagy sportcsarnokot, akkor is mindig voltak olyanok, akiket soha semmikor nem láttam egyetlen közösségi dologban sem segíteni, de mindig borzasztó okos “megmondók” voltak, hogy aztán az elsők legyenek, akik majd büszkélkedhetnek vagy éppen használhatják a létesítményeket. Nem kértünk köszönetet, de az hallatlan, hogy bele lehet abba kötni, amit a mi munkánknak köszönhetően ingyen kap a város!

Albert Einstein mondta: „Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi ostobaság…”

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert kívánunk!

Hajrá Kozármisleny!

1 hozzászólás

  1. Mislenyszurker szerint:

    És ha jól emlékszem úgy folytatta:”de, az elsőben nem vagyok teljesen biztos!”

Szólj hozzá a bejegyzéshez!