Feleki Attila – A lemondás okairól

Egyesület elnöki tisztségéről lemondtam, és azt ígértem, bővebben kifejtem indokaimat

Először is tisztán kell látni a múltat. Nagyjából húsz évet töltöttem el a helyi labdarúgásban, ebből az utolsó 11 évet az egyesület elnökeként, ami kézilabda, kosárlabda, asztalitenisz és egy ideig az RG szakosztályokat is jelentette a futball mellett. Ez alatt sikerült minden szakosztálynál meghonosítanom egyfajta rendszert, külön gazdálkodási egységekké alakítottam a szakosztályokat, de mindent egy összefogott egységként kezeltünk, ami korábban teljesen szervezetlen volt.

Mivel elsősorban a labdarúgással foglalkoztam, a szakosztályok nagyobb önállóságot kaptak, de megvolt a jogi és könyvelés háttérsegítségük tőlem. Ez az utóbbi években már hatalmas terhet jelentett, a foci és a vállalkozásaim mellett nehéz volt mindent jól csinálni – márpedig csak úgy vagyok hajlandó – ezért tavasszal eldöntöttem, az egyesület érdekében lemondok a tisztségről, és inkább a többi szakosztály állítson elnökséget. Ebben az is megerősített, hogy az Önkormányzat oldaláról a Polgármester Úr illetve néhány képviselő szinte már arrogánsan utasította el a sportegyesület minden idei támogatási kérelmét, ami feltehetően nekem szánt üzenet részükről (nyilvánvaló volt, ezzel engem szeretnének kellemetlen helyzetbe hozni), hiszen ész érvek nincsenek mögötte. Olyan hivatkozások jelentek meg ezután, aminek az volt a célja, hogy tudatosan összezavarja az embereket: kap-e és mennyi támogatást az SE, milyen anyagi helyzetben van a város, és sok szándékos ferdítés, ami engem nagyon zavar!

Tényeket az asztalra!

Az önkormányzat havi 1millió Ft-ot fizet a nagyméretű műfüves pálya megépítésére. Öt éve egy pályázat (OLLÉ program) ennyiért adott erre lehetőséget, de mi azt választottuk, hogy ezt a Sportegyesület kapja meg inkább, és építse meg olcsóbban a pályát, így ebből maradhat havi 1-200 ezer forintja. A pályát egész délelőtt az iskola használja, nem a sportkör, ezért komoly ferdítés, hogy a pályaépítés pénzét csak ránk költötték. Ha amúgy nem a vállalkozó építi meg, akkor nekünk kellene karbantartani, felügyelni, ami további pénz. Az Önkormányzat a kézilabdát évi 2-3 millió forinttal, a kosárlabdát 0,5-1 millió forinttal a labdarúgást közel 8 millió forinttal támogatta az utóbbi években. Ez az összeg 5-6 éve változatlan. Igaz, volt eseti támogatás is, 1-2 millió forint értékben, ha valamilyen konkrét cél merült fel. Ezen felül ingyen használta a kézi és kosár a csarnokot, a focinál a sportház rezsijét fizette az Önkormányzat. De ez mellett az egész sportcentrumot a foci tartja karban: fűnyírás, szemét szedés, festés, takarítás 20ezer m2-en, abból a pénzből megy ez is amit „támogatásnak” címeznek a focira.

A kosárlabda és kézilabda költségvetése évi 10 millió forint felett van, a labdarúgásé 35-45 millió volt évenként. Az önkormányzatok ebben az országban az amatőr egyesületek költségvetések 80-90%-át adják, ez a szám nálunk 10-20%! Ezért „cserébe” minden csapatunk a második vonalban versenyzett, utánpótlásunk országos hírűvé nőtte ki magát, a Kozármislenyi ÁMK-ba számtalan gyermek iratkozott a sport miatt. Azért fontos ezt leírni, mert talán néhány képviselő is elolvassa ezt; az elmúlt öt évben – nem túlzok – a Polgármester Urat soha(!) a képviselők nagy részét csak elvétve egy-két évente(!) láttuk a versenyeinken, pedig évi 500(!!) mérkőzést játszunk az utánpótlással együtt! Így nem könnyű számukra megérteni, mit is építettünk fel, milyen sikeresek vagyunk, és ehhez „mindössze” mit áldozott a város. Fontos azt is látni, hasonló városokhoz képest itt sem költöttek erre többet, például Bóly város nagyságú összeget áldozott itt is az Önkormányzat a sportra, pedig talán nem kell magyaráznom a megye I. és az NB II közötti költség különbséget.

A bizonytalanság a legrosszabb! Ha az önkormányzat három testületi ülésen is elutasítja a támogatási kérelmet, akkor az egy világos üzenet! Indok, hogy nincs pénz. Ma az ország egyik leggazdagabb települése vagyunk, bár kicsit ugyan csalnak a nyilvános számok, év végén nagyjából 100 milliós készpénzvagyonnal és félmilliárdos ingatlanvagyonnal építési telkek formájában. Hitel álományunk semmi, és helyi adóink sem, ami pedig szinte minden városban ma már létezik.

A polgároknak ez után azt kommunikálni, azért nem adunk 5-10 milliót, mert akkor adókat kéne bevezetni, ez egy hazugság, ez nem korrekt!

Ha előző évben azt az információt kapjuk, hogy nem lesz jövőre pénz, vagy csak kevesebb, természetesen ahhoz alakítjuk a terveket, de mi január eleje óta dolgozunk, és márciusra kaptuk meg azt, hogy nincs pénz. Négyszáz sportoló, edző, munkatárs, akinek ez az életének, mindennapjainak jelentős részét képezi, ehhez csaknem ezer szülő, hozzátartozó járul, nem beszélve a szurkolókról, akiket bizonytalanságban tart egy ilyen döntés fél éve! De ahogy jeleztem, ahhoz legalább néha itt kéne lenni, hogy ezt valaki megértse.

Ami most igazán bánt, ahelyett hogy a Polgármester Úr vagy néhány képviselő azt mondaná az emberek szemébe: Uraim, elnézést de tévedtünk, ezt előbb kellett volna mondanunk, vagy más módon! Nem: ők azt az utat próbálják választani, hogy mindezért még én vagyok a hibás! Mindezt kapom én, húsz év munka után, úgy hogy az idén még én fizettem ki saját pénzemből a béreket hogy működjünk, és legyen hétvégeken meccs! Köszönöm!

Én eltöltöttem itt egy emberöltőben számítva is nagyon sok időt, a saját kezemmel segíttetem építeni sportházat, lelátót, ástam kerítést, ültettem növényt, mertem a vizet a pályáról ha kellett, hogy lehessen játszani.. és áldoztam a szabadidőmből társadalmi munkában rengeteget, nem beszélve a saját és cégeimen keresztül adott rengeteg támogatásról. És talán építettem mást is, hiszen nagyon sokan lehetnek büszkék erre az egyesületre, eredményeire, akár benne élnek, vagy a város polgárai. Nem bánom egyetlen percét, vagy egyetlen forintját sem, csodás emlékeim vannak itt, és talán másoknak is tudtam így örömöt szerezni, ezért bánt nagyon, hogy azok próbálnak támadni, akik ennek nem voltak részesei soha.

Fontos egy időrendet meghatározni: először eldöntöttem azt, hogy a körülmények és támadások miatt nem folytatom, mert egyszerűen nem lehet! Én csak ez után kaptam felkérést Pécsen, ennek ismeretében döntöttem úgy, ha itt nincs rám szükség, megpróbálok ott segíteni.

Kár, hogy amikor minden kész, – pályázatból bővítettem az öltözőket, automata öntözőrendszer építettünk pályázatból, újabb műfüves pályát szintén állami forrásból (ezeket nem az Önkormányzat, hanem az egyesület készítette és vitte végig az én irányításommal) – akkor kiveszik belőle a tartalmat, amiért érdemes idejárni: mérkőzéseket, gyerekeket, azt a pezsgést, ami itt minden nap volt.

De nem fogok sárt dobálni, ahogy korábban is elmondtam, megköszöntem, amit eddig tett a város a sportért, igaz, soha nem magától, hanem hathatós kéréseken, összefogáson keresztül, de sokszor segített, épített: de ne feledjük, mi a saját pénzünket, időnket öltük ebbe, a testület pedig a városét. Azt hiszem, akkor derül ki mit ér valami, ha már nincs, akkor látszik igazán az értéke.

És igazi köszönettel tartozom azoknak, akik ebben a munkában segítettek, hiszen az évek során számtalan társadalmi munkatársunk volt, akik még a munkájukon kívül áldoztak is az egyesületre: külön köszönöm Pusztai Zsolt, Markó Lajos, Nagy Gábor és Gara Levente önzetlen munkáját, nyilván nélkülük nem lehettünk volna sikeresek és köszönöm mindenkinek, akiket most nem lehet itt mind felsorolni.

Winston Churchill mondta egyszer:
„Vannak ellenségeid? Jó. Ez azt jelenti, hogy valamikor, valamit felépítettél már az életedben!”

Tisztelettel:
Feleki Attila

55 hozzászólás

 1. Nemtudomvállaljam-e nehogy ártsak! szerint:

  Kedves Kozármislenyiek!

  Én azt hittem csak városi emberek képesek erre. De nem.
   Sajnos a vidéken élőkben is jelen van a jellemtelenség, az irigység! Jellemtelen mindaz a magát politikusi bőrbe bújtató megélhetési bűnöző aki az ország településein magát képviselővé választatja majd ha nem tud jelentős jövedelemre szert tenni a tevékenysége kapcsán akkor sarat kezd dobálni nem törődve azzal milyen következménye lesz.
  Jellemtelen az a sértett helyi vállalkozó aki ha nem ő nyer vmit vagy kap meg valamit akkor álnéven feljelent vagy névtelenül mocskolódik és sajnos van aki hisz neki.
  jellemtelen az aki a hétvégén kiabál , hogy szép volt fiúk és ünnepel és büszke rá ha kérdik, hogy hol lakik mikor kiderül, majd azon az alapon kívánja a”másik lovának”  a halálát mert az övé még meg sem született!
  Mert el nem tudja senki sem képzelni miért ily tudatlan egy választott testület egy képviselő, hogy nem látja a jó indulatot az ember mögött aki mellesleg a legnagyobb patrióta. Aki ott él közöttetek. Ma oly korban élünk melyben nem kellene megvárni míg valaki meghal és az érdemeit elismerni, hiszen van internet és ha akarja valaki mindennek utána tud nézni ha és amennyiben legalább írni és olvasni tud, illetve a minimális képessége megvan annak, hogy tájékozódjon. Vajon mikor ismeri fel a település, hogy  Feleki úr olyan Kozármislenynek mint Gróf Széchenyi volt az országnak! Mikor lettek volna ott ilyen sport komplexumok, amik tartalommal is meg vannak töltve? Hát nem a Ti gyerekeitek sportolnak ott ezekben? Kézilabda , kosárlabda , iskolai programok és igen a foci az a rva foci! Ami mindig szemet csíp akasztótol mislenyig, mert lejáratták olyanok akik …….! Foci? =becstelenség él a fejekben, hisz naponta öntik ránk ki mikor kivel milyen meccset adott vett, milyen támogatás ment ide -oda, mennyi lehúzott millió esett be ide-oda. és akkor most itt is öntöző rendszer, kis műfű, pályázat írás stb, stb,….! Mindezt társadalmi munkában ! És ezt senki nem hiszi el, amivel városban nincs is baj , mert két utcával arrébb nem ismerjük egymást, de ti ott igen mindenki tud mindent mindenkiről ki kivel mikor csal mikor ki tereget, kié mi , és főleg hogy kinek hogy mennek a dolgai. Szégyelje magát minden Kozármislenyi képviselő, amiért nem áll ki e mellett az ember mellett aki bemutatta az országnak hogy hogyan kell jót csinálni sok embernek. Persze ha látta volna annak a sok Kozármislenyi sok gyereknek az arcát, ragyogni…. Példát mutatni így is lehet és az amit a testület csinál ………. Még egy gondolat ide a végére, ha annyira jól járt volna Feleki urunk ebből az egészből akkor tuti nem tartozna az nb2 es srácoknak a klub, amit tudtak a fiúk az utolsó meccs előtt is.Hogy akkor miért is hajtottak annyira az utolsó meccsen is? BECSÜLETBŐL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hajrá misleny!  

 2. Kérdés szerint:

  Mennyi prémiumot osztottak szét? Tudsz valamit??

 3. Nemtudomvállaljam-e nehogy ártsak! szerint:

  Na most már kíváncsi lennék rá ki lehetsz?
  Szerinted? Mert én pontosan tudom meg még azok is akik kicsit is magukénak érzik a sikert! Nekem semmi közöm nem volt hozzá de tudom, hogy mennyit kaptak !!! Na most ha te leírod és kicsit is eltér attól amit kaptak akkor akik tudják, hogy mennyi volt rájönnek h te ki vagy illetve, hogy MI vagy!

 4. sr szerint:

  Szorul a hurok kedves Kérdés.

 5. Tana szerint:

  Sajnálom, hogy egy külföldi út miatt nem lehetek ott az egyesületi napon Kozármislenyben! Ahova életem csodás élményei, sportsikerei és barátai kötnek! Nyomasztó érzés olvasni a legújabb eseményekről, mert úgy érzem, hogy ezt a közösen épített mislenyi várat érdemtelenül és méltatlanul ostromolják..szánalmas emberek…nevetnem kellene az ostobaság és irigység katonáin, de inkább könnyezem, mert sajnos ez a magyar valóság…”Kérdés” és társai, ti beteg emberek vagytok..megfertőzött benneteket egy szörnyű és halálos betegség: a butaság!..
  Tiszta szívből kívánom és remélem, hogy minden rendben lesz és tovább fog működni a mislenyi rendszer sok-sok gyermek, szülő, sportoló és minden polgár örömére! Mindenesetre ha a jó oldalon szükség lesz még katonára, vagy lőszerre, vagyunk bőven…;)

Szólj hozzá a bejegyzéshez!