“Ez a szenvedélyünk!” – tulajdonosi évértékelés

Feleki Attilával a Kozármisleny FC klubtulajdonosával beszélgettünk a remekül sikerült NB II-es évről.

Talán már kicsit unalmasnak tűnik a kérdés, hiszen sokszor sok helyütt feltették már, mitől ilyen sikeres a Kozármisleny?

Nehéz egyértelmű választ adni, mert a futballban a szerencse is a pályán van.  Ezzel együtt a legközelebb az áll a valósághoz, hogy a kiválasztásnál nagyon körültekintőek próbálunk lenni, csak sikeréhes játékosokat keresünk, akikben feszül a bizonyítási vágy, vagy a korábbi kudarcuk vagy a későbbi pályafutásuk miatt. Amikor pedig megtelik az öltöző, átragad a korábbi, még egészen az NB III-ból magunkkal hozott kiváló közösségi szellem, és persze ehhez passzoló szakmai stábra bízzuk az irányítást is, bennük is égnie kell a bizonyítási vágynak.

Tavaly nyáron nagy nehézségek közepette indult a szezon, gondoljunk csak az első fordulóra, amikor mindösszesen 13 játékosa volt a klubnak, ennek ellenére a bajnokság végére bravúros eredményt ért el a csapat, hiszen 2. helyen végzett a bajnokságban. Hogyan értékeled a mögöttünk hagyott évet?

Nyáron olyan helyzetben voltam, mint eddig nagyon kevésszer. Az MLSZ csak későn jelezte, hogy segít a TV pénzekkel az NB II-es csapatoknak, én pedig már azon gondolkodtam, szabad-e elvállalni ezt az osztályt szinte kiesésre ítélve, hiszen a minimum forrásunk sincs meg. A TV-s pénz a többi csapatnak kisebb összeget jelentett, nekünk pedig épp eleget, viszont a tárgyalásokat így elég későn tudtuk csak megkezdeni az új játékosokkal. Arra kevesen fogadtak volna akkor, hogy mi nem a kiesés elkerüléséért fogunk küzdeni egy olyan évben, amely az egyik legerősebb az átszervezés miatt.

A bajnokság közben edzőváltás is történt, ez meg sem látszott a csapat teljesítményén, a bravúros őszt hasonlóan bravúros tavasz követte, ami összességében újabb csúcsokat és ezüstérmet eredményezett. Hogy élte meg mindezeket a klub tulajdonosa?

Ez az egyik legnehezebb válasz részemről, hiszen 2012. májusától a PMFC ügyvezető szerepem és az ezzel összefonódó két klub munkájára visszaemlékezve úgy érzem, mintha három év telt volna el… Nyáron új edző Pécsett, télen viharok közepette ismét, ezzel párhuzamosan új stáb Mislenyben, nem beszélve számtalan érkezőre és távozóra mindkét helyen télen és nyáron is, ez nem volt egyszerű, időben sokszor összemosódtak a nappalok az éjszakával. Ennek ellenére minden köszönet azoknak, akik a mislenyi sikereket elérték, akik dolgoztak és hittek benne! Elbert Gábor barátom és a Mislenyből már ismert lelkes team, akiknek ez igazi szenvedélye, minden nehézségen átbillentett bennünket, és főleg az, hogy kiváló játékosok és edzők alkották az évet!

Ki kell emelni a több, mint egy éve tartó hazai pályás veretlenséget és azt is, hogy egymást követő 2. évben is a hazai pályán elért eredmények alapján a Kozármisleny a legjobb csapat, ami nem mindennapi dolog! Te miben látod a kiváló hazai pályás szereplést?

Az a környezet amit az évek során itt kialakítottunk, pozitívan tölti fel az itt dolgozókat, játékosokat, ez mindig  fontos volt nekem, ez egy picit rigolyám is! Sokszor mondtam már, mindenhol pénztelenségről beszélnek, de mi nem voltunk soha olyan szegények, hogy ne vettem volna öt vagy tízezer forintért évente festéket a korlátra, kapukra, környezetre, ne ültetünk volna valamit, vagy ha több lehetőségünk volt akkor azt nem szórtuk el rövidtávú célokra. Ez a környezet pozitív hatással, büszkeséggel tölti el az ittenieket és a szurkolókat is, akiknek sok köszönettel tartozunk.

Melyik összecsapás volt számodra az év mérkőzése? Vagy éppen az év pillanata?

Huuh, nehéz harcban talán a végére jobban emlékszem, ezért a gyirmóti idegenbeli meccs vége, de az Ajka elleni kiváló játék után is nagyon büszke voltam!

Két egymást követő évben is ezüstérmet szerzett a Kozármisleny. Sikerült a megfelelő módon megünnepelni a sikereket?

Egyszer bebiztosítottuk, hogy dobogón végzünk, utána hogy ezüstöt szerzünk, és hát ugye ott volt az utolsó meccs, és rá egy hétre az évzáró: gondolom nem kell tovább fejtegetnem a négy alkalmat…

Nincs sok idő a pihenésre, nektek vezetőknek a következő hetekben komoly feladatotok van, hiszen immár hagyományosnak mondható, hogy a csapat átalakul. Néhány játékos most is távozni fog, az ő pótlásukról gondoskodni kell, ráadásul az egy csoportos NB II komoly kihívást jelent, így szükség lesz a csapatrészek megerősítésére is. Mire számíthatunk az átigazolási piacon? Változik-e valamelyest a klub átigazolási politikája? Milyen típusú játékosok érkezése várható?

Az egyensúly nem tréfa, néhány meghatározó játékos, akik ugyanúgy motiváltak, és a már megszokott fiatal titánok. Persze nincsenek csodák, az anyagi lehetőségünk a rendszer végén kullog, azonban sok fiatalnak komoly motiváció, hogy a mi csapatunk tudta az elmúlt években a legtöbb játékost az NB II-ből feljebb adni.

Ha jók az információink a klubnak sem kifelé sem befelé nincs tartozása, ami a jelen gazdasági helyzetben nagy dolog és kevés klub mondhatja el ugyanezt magáról.
Amit az egyesületünk vállalt azt teljesítette is így talán az elmúlt évek szereplése, a kulturált környezet, a sportinfrastruktúra a mi kis ékszerdobozunk is vonzó lehet az új játékosok számára. Jelenthetnek ezek előnyöket más egyesületekkel szemben?

Volt már nálunk olyan is, hogy szinte fejre álltunk a gazdasági válság közepén, kihúzták a képzeletbeli szőnyeget a lábunk alól, de akkor is mindenkit idővel kifizettünk. Mindig, minden esetben minden beszállítót, játékos vagy munkatársat kifizetünk és ebből amíg itt vagyok nem is engedünk! Lehet hogy nem vagyunk túl jómódúak egy olyan mezőnyben, ahol megyeszékhelyek és nagyvárosok csapataival versenyzünk, de ettől még a földön állva tervezünk annyit amennyi van, és a tisztességünket nem bocsájtjuk áruba soha. Nem tartozunk most sem senkinek.

Mennyivel jelent nagyobb nehézséget a jövő évi NB II? Minden feltétel biztosított a szerepléshez?

A keretet leszámítva igen, reálisan 6-8 játékos lenne optimális, hiszen a Ligakupában is kötelező lesz indulnunk. Úgy gondolom, egy osztályváltásnak megfelel a jelenlegi helyzet, ennyivel lesz nehezebb.

Szabó Zsolt kiváló munkát végzett tavasszal, így feltételezzük, hogy ő kezdi el a csapat felkészítését nyáron.

Természetesen, a stáb marad.

Mikor kezdődik az együttes nyári felkészülése?

Július 1-én lesz az első edzés, sok próbajátékos és rengeteg munka vár rájuk.

Milyen teendők és megoldandó feladatai vannak a klubvezetésnek addig?

Igazolások, néhány csinosítás, fejlesztés a pályán, edzőmérkőzések pontosítása, nevezések és rengeteg adminisztráció, nem unatkozunk, de ahogy mondtam: EZ A SZENVEDÉLYÜNK!

Jó munkát kívánunk és minél erősebb, a korábbiakhoz hasonló, szerethető együttes kialakítását a jövő évi egycsoportos bajnoksághoz.

Hajrá Kozármisleny!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!