Csevegő – A hajó, ami léket kapott

Kovács Ferenc tollából a Csevegő újságban megjelent cikket szeretnénk megosztani olvasóinkkal.

“Sokat töprengtem, mikor írjam meg a véleményemet, de úgy voltam vele, megvárom, amikor biztossá válik a dolog. Ez év februárjában beszélgettem Feleki Attilával a Kozármisleny SE elnökével, aki akkor azt mondta nekem, figyeld meg, a nemzeti bajnokság második vonalában szereplő labdarúgó csapatunk a dobogón fog végezni a bajnokság végén. Gondoltam, sokat volt a napon, ami megártott neki, ezért félre beszél. Kérdeztem tőle, mire alapozza ezen kijelentését, amikor az MTK, a Gyirmót, az Ajka valamint a Tatabánya is ebben a csoportban szerepel, sok esetben tízszer nagyobb költségvetéssel, mint a Kozármisleny. Akkor annyit mondott nekem, ez a Kozármisleny egy összetartó, remek szellemű társaság, kiváló szakemberekkel, az eredmény elérésért mindenre hajlandó játékosokkal. A pénzzel kapcsolatban annyit mondott, ez van, ezzel kell gazdálkodni. Higgyem el, meg fogják oldani. Sok sikert kívántam, valamint annyit mondtam, térjünk erre a kérdésre vissza a bajnokság végén. Őszintén mondom, nem hittem, hogy ez a csapat a dobogón tud végezni. Dobogón? Nem is akárhol. A dobogó második fokán! Igen jól olvassák, a Kozármisleny labdarúgó csapata második helyen végzett a nemzeti bajnokság második vonalában, ami annyit jelent, ha matematikai ismereteim nem csalnak, az ország 20 legjobb csapata között található. Megelőzve olyan városok csapatait mint Szeged, Tatabánya, Ajka, Nyíregyháza, És még sorolhatnám a végtelenségig. A második vonal legkisebb költségvetésével. Emberek, mi ez, ha nem siker, mi ez ha nem csoda.?
Az ország labdarúgást szerető embereinek a fele erről a sikerről beszél, És nagyon sokáig beszélni is fog, mert meggyőződésem, hogy a bajnokság végén hatalmas publicitás kap a második helyezés, ami nem kicsi reklám ennek a városnak. Beszéljünk őszintén. Amikor Kozármisleny város szóba került idegenekkel történű beszélgetés alkalmával, mi jutott nekik egyből eszükbe? A kutyák chippelése, a Vágó műsor, a földrengés, valamint a pénz és az ügyvéd esete. Az önkormányzat, a város által elért sikerekről senki nem beszélt. Most itt van egy labdarúgó csapat, akiről a fél ország beszél, amely csapat, ha valami csoda nem történik, nem lesz többé. A sikerhez vezető úthoz, nagyon sokáig fontos tényező volt a város önkormányzata, amiért nagy köszönet nekik, hiszen segített pályákat, sportcsarnokot építeni, és támogatta a sportot. Azért írtam, hogy volt, mert információim szerint a város által nyújtott támogatás megszűnt az egyesület irányába, ami annyit jelent, megszűnik a labdarúgás Kozármislenyben. Megjegyezzük, ebből az okból hét év után megszűnt a második vonalban szereplő kosárlabda is!
Tudom, most sokan azt kérdezik, És akkor mi van? Minek ennek a városnak NB.II-es csapat, sokkal nagyobb városok is el vannak nélküle. Vitatkozni ezzel a megállapítással nagyon nem lehet, de erre mondom én azt, és remélem még ebben a városban nagyon sokan, hogy kell, mert az itt élő emberek megérdemlik. És azok az emberek is megérdemlik, akik 15 éve pénzt, időt, fáradságot nem kímélve rengeteget tettek azért, hogy ebben a városban ilyen sportlétesítmények legyenek, – sportcsarnok, műfüves pályák, stb. – és olyan eredményeket érjenek el az egyesület sportolói, amilyeneket elértek. Tudomásom szerint az önkormányzat éves szinten megközelítőleg átlagosan 10 millió forinttal támogatta az egyesületet, ami elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy ezen a szinten működjön. Ez nem kirívó, hiszen ekkora városok szinte mindenhol ilyen nagyságrendet áldoznak erre – persze közel sem ilyen sikeres szereplésre. Most ez a támogatás megszűnt. Hogy miért, nem tudom, mert ésszerű magyarázatot még nem hallottam, de bízom benne, hogy nem valakinek, vagy valakiknek szól, mert akkor nagyon nagy a baj. Nem látok bele az önkormányzat anyagi helyzetébe, de nehezen tudom azt elképzelni, hogy ez a támogatás, vagy az öregfiúk által igényelt 200.000 Ft éves támogatás, – amit minden évben megkaptak, amikor igényelték-, küldené padlóra az önkormányzat anyagi helyzetét.
Bátran le merem írni, a város labdarúgása volt a legjobb propaganda, a legjobb reklámhordozó, mert országhatáron túl is megismerték a város nevét.
Nagyon remélem, még sokáig. Hiszem, hogy ezen a hajón szándékosan nem ütnek léket, ez a hajó nagyon sokáig zászlós hajója lesz a városnak, mert higgyék el, ez az egyesület megérdemli a támogatást. Bízom benne, hogy kérésem, kérésünk nem süket fülekre talál.”

Egy öreg rocker

Csevegő Kozármislenyi Közéleti Lap

2 hozzászólás

  1. Gyuri szerint:

    Feri! Én bízom a folytatásban! Továbbá vajon mi lesz az utánpótlással? Senki nem tud semmit!?

  2. Zoli szerint:

    Nem tudom a megszűnt kosárcsapat miért kap ekkora publicitást, mikor ezt csak a Pécsről kivándoroltak tartották életben. Alig volt valami köze a helyiekhez, ami a nézőszámban is megmutatkozott.
    Azt a pénzt amit oda fizettek adhatták volna nyugodtan a labdarúgó csapatnak, vagy a megszűnt sakk szakosztály éleszthették volna fel belőle.

Szólj hozzá a bejegyzéshez!