Bemutatkozás

Klub alapítási éve: 1989
Klub színe: kék-fehér

A Kozármisleny FC anyaegyesülete, a Kozármisleny Sportegyesület 1989-ben alakult újjá. A sportszervezet 20 évvel később tulajdonosként vállalt szerepet a klubot működtető gazdasági társaság megalakításában. Ma pedig az egyéb sportágak mellett a gyermekfoci területén nyújt nagy segítséget a Gold-Sport Kft.-nek és a klubnak.

Stratégiai célunk, hogy nemzetközi szinten versenyképes labdarúgókat neveljünk tudatos kiválasztás, képzés és karriermenedzsment segítségével.

További célunk, hogy a regionális labdarúgó utánpótlás nevelésben vezető szereplővé váljunk, hogy a helyi tehetségek általunk és rajtunk keresztül váljanak nemzetközi szinten is versenyképes labdarúgóvá.

Jövőképünk egy olyan dinamikusan növekvő, a magyarországi utánpótlás nevelési piacon meghatározó, Kozármisleny központú szervezet, amely egy regionális csoport tagjaként hatékony és magas színvonalú sport- és utánpótlás nevelési szolgáltatást nyújt tagjai, játékosai, ügyfelei számára. Emellett hozzájárul a település és a régió kultúrájához, terjeszti a labdarúgás és a sport szeretetét biztosítva tagsága, szurkolói számára a folyamatos fejlődés élményét.

Értékeink

Játékosközpontúság, az ember szolgálata

Növekedés, innováció, fejlődés

Lojalitás, elkötelezettség

Helyi közösségek, hagyományok, régió

Környezet védelme

Folyamatosan útközben vannak a futballisták

Egyesek szerint nem az elindulás, nem is a megérkezés a fontos, hanem maga az út. Ha ezt az elméletet bizonyos mértékig elfogadjuk, akkor könnyebben megérthetjük a Kozármisleny labdarúgócsapatának elmúlt húszéves históriáját. Amire visszagondolva – nem túlzás mindez – fantasztikus sikerek, bajnoki címek és érmek követték egymást.

Két évtized lehet hosszú is, meg rövid periódus egyaránt. Fogságban mondjuk, másképpen érezzük az idő múlását, mint a szabad világban. Szerencsére a kozármislenyi labdarúgás szereplői közül a döntő többség – játékosok, sportvezetők, szurkolók – nem várbörtönökből követték az eseményeket.

Ezért juthatott nekik sok-sok öröm mellett néha bánat is attól, kezdve, amikor az egykori Damjanich TSZ sportklub helyett megalakult a községi egyesület. Akkor a labdarúgócsapat a Baranya megyei I. osztályban szerepelt.

Azóta a település már városi rangra emelkedett, a labdarúgók pedig a hazai második vonalban képviselik azt a helyet, ami markánsan felkerült a hazai focitérképre. Nem véletlenül mondta egy felelős helyi vezető, miszerint tíz esetből nyolcszor, Magyarországon leginkább a futball miatt szokták emlegetni a baranyai városkát. Nem azért, mert más miatt nem lenne érdemes rá szót vesztegetni, de a sportágnak még mindig hatalmas ereje van hazánkban.

Persze, ne feledjük, azért a játékosok, edzők is sokat tettek azért, hogy rengetegen megtudják, melyik út vezet Kozármislenybe. Ahhoz persze előbb meg kellett nyerni a szűkebb környezet bajnoki aranyát, vagyis a megyei egyeset. Aztán jöhettek az NB III-as sikerek a Dráva-csoportban, de ekkor már nem volt megállás.

Azután, a  kétcsoportos NB II-be is „belenőtt” az együttes. Amit az mutatott először, hogy simán sikerült megkapaszkodni az osztályban. Utána viszont már olyanok is megtanulták a nevüket, akik korábban talán nem vették őket teljesen komolyan. Hiszen a honi labdarúgásban két egymást követő évben a második helyen végezni az NB II Nyugati csoportjában, már nem lehetett a véletlen műve.

Az emberek szeme láttára nőtt fel egy gárda, amelyik – bármit hozzon is a jövő – örökre beírta a nevét a magyarországi játék mindenkori élvonala mögött zajló bajnokságokba. Amit elvenni ugyan senki sem akar tőlük, de nem is lehetne!

Talán nem túlzás, sikerült értéket teremteni, két évtized alatt. Ami vagy végtelenül hosszú időszak, vagy csupán egy szempillantásnak tűnő villanás, innen, 2014-ből visszanézve.

Hozzászólások lezárva.