bama.hu – Újabb ezüst, otthoni veretlenség

Több pontot gyűjtöttek, mint tavaly (60, illetve 55), megismételték az előző évi ezüstérmes helyezést, hazai pályán verhetetlenek voltak – vagyis valóban csodás szezont zárt a Kozármisleny NB II.-es labdarúgócsapata. A vezetőedzővel, Szabó Zsolttal beszélgettünk az elmúlt idényről és a jövőről.

– Elégedetten dőlt hátra?

– Igen. Két célt tűztünk magunk elé. Az egyik az volt, hogy minimum az első ötben kell végeznünk. Ez volt a hivatalos verzió. Az öltözőben azonban megbeszéltük, hogy a bajnoki címre nincs esélyünk, viszont a második hely elérhető, így ezért fogunk hajtani. A másik cél pedig az volt, hogy a játékosok fejlődjenek egyénileg, és persze csapatként is lépjünk előrébb – válaszolta Szabó Zsolt, a Kozármisleny vezetőedzője.

– Az egyéni fejlődés terén is célba értek?

– Úgy gondolom, igen. Neveket nem akarok mondani, de sokan léptek előrébb, a nyáron pedig kiderül, ki fog az élvonalban futballozni.

– Hazai pályán csodálatosak voltak, hiszen veretlenek maradtak, tizenkét mérkőzést nyertek meg és háromszor döntetleneztek – a legjobbak voltak a mezőnyben. Minek köszönhető ez?

– Biztos, hogy számít az, hogy kisebb, szűkebb a pályánk, mint az ellenfeleké. A másik fontos tényező, hogy nagyon erősek vagyunk mentálisan, tudjuk, hogy hazai környezetben senkitől sem kell tartanunk, és nem is tartottunk senkitől.

– A mentális erőre kellett „gyúrni”, kellett buzdító beszédeket tartani?

– Nagyon sokat beszélgettünk a srácokkal annak érdekében, hogy a céljainkat elérjük. Hála istennek, a játékosok vevők voltak mindenre, sosem kellett őket győzködni, nyerő típusú fiúk vannak a csapatban, akiknek nagyon jó a hozzáállásuk.

– Hadd csipkelődjek egy kicsit: Márton Gáborral négy ponttal többet szerzett ősszel a csapat… Ugyanakkor sikerült „visszavágnia”: tavasszal viszont egy hellyel előrébb léptek.

– Nincs ezzel semmi probléma! A Marcival (Márton Gábor) szenzációs őszt produkált a csapat. Tavasszal új bajnokság kezdődött, sok együttes teljesen átalakult, így például a Szigetszentmiklós, a Sopron, a Zalaegerszeg, a BKV Előre. Nagyon megerősödtek, mert mindenki legalább osztályozós helyen akart végezni, élet-halál harc volt minden mérkőzés.

– A sikeres idény biztosan jó visszajelzés volt az Ön számára is.

– Nagy kihívás volt, ezúton is köszönöm Feleki Attilának a bizalmat, egyben gratulálok a vezetőségnek, a szakmai stáb korábbi és jelenlegi tagjainak és persze a játékosoknak. Én biztos voltam magamban, tudtam, hogy meg tudom oldani a feladatot. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek.

– Árulja el, miért olyan jó ez a mislenyi csapat? Megismételte az ezüstérmet, ráadásul több pontot gyűjtött, mint tavaly – tényleg bravúros teljesítményekre képes.

– Ennél a csapatnál mindig pozitív a légkör, ami persze talán az évek óta tartó sikertörténetnek is köszönhető. Aki belép ebbe az öltözőbe, arra rögtön hatással van ez a pozitív kisugárzás. És persze a családias hangulat, ez a kulturált környezet mind-mind jó hatással van az itt dolgozókra. A hozzánk érkező ellenfelek is mindig elcsodálkoztak ezen az ékszerdobozon. A keretet pedig olyan játékosok alkotják, akiknek vannak céljaik, akik az NB I.-ben szeretnének futballozni. Látják az élő példát, Koller Krisztián például huszonkilenc évesen került innen az első osztályba. Ennél nagyobb motiváció nem kell!

– Marad?

– Élő szerződésem van, tehát igen.

– Mi lesz a következő szezonban? Az egycsoportos NB II.-ben a második hely megismételhetetlennek tűnik. Bár ezt a Misleny kapcsán nem biztos, hogy meg szabad jegyezni…

– Ez valóban egy teljesen más bajnokság lesz, összeszámoltuk, hét csapat küzd majd a bajnoki címért. Meghatározó együttes akarunk lenni, amely futballistákat nevel első osztályú kluboknak, elsősorban a PMFC-nek. A konkrét célokról majd csak akkor lehet beszélni, ha megvan a keretünk. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy ötven-hatvan százalékban átalakul a csapat. Egyvalami biztos: külföldink nem lesz, nincs rájuk szükség, van itt elég magyar tehetség. Aki extra idegenlégiós, az menjen a PMFC-be!

Egy nyíregyházi túrát senki sem fog irigyelni

A 2013/2014-es szezon mezőnye még nem állt össze az NB II.-ben, több csapatnak ugyanis osztályozót kell vívnia a bentmaradásért, illetve a feljutásért. Az már biztos, hogy az élvonaltól búcsúzó Siófok itt folytatja, vagyis egy kifejezetten erős együttes már lesz az indulók között – a másik kieső, az Eger alacsonyabb osztályban kezdi meg az újjáépítést.

Persze a Siófok mellett lesznek még bőven olyan csapatok, amelyek esélyesek lehetnek a bajnoki címre. Ott van például az NB II. Nyugati-csoportjából a Zalaegerszeg, a Gyirmót és a Tatabánya, a Keletiből pedig a patinás Vasas, amely mindenképpen fel szeretne kerülni (most szégyenszemre megelőzte a Mezőkövesd), a Békéscsaba, a Nyíregyháza, a Szolnok.

A felsorolásból is kitűnik, hogy a kozármislenyiekre az eddigieknél sokkal hosszabb utak várnak. Egy nyíregyházi túra például 470 kilométeres – csak oda…

Forrás: www.bama.hu (K. Mayer András)

Szólj hozzá a bejegyzéshez!