Bajnoki rajt előtti beszélgetés Feleki Attilával

A bajnoki nyitány előtt Feleki Attilával a Kozármisleny SE elnökével beszélgettünk.

Az interjú alatt kitértünk a felnőtt csapat háza táján történt változásokra, beszélgettünk utánpótlásról, illetve a Hollandiában eltöltött 1 hétről.

Az  NB II-es csapatból 14 játékos távozott és 12 érkezett, ez elég nagy fluktuációt jelent.
Ezen kívül a bajnoki nyitány előtt 2 héttel távozott Bene Ferenc vezetőedző, aki MLSZ utánpótlás edző lett, helyette Márton Gábor lett a szakmai munka felelőse.
Értékelnéd a keretben és a szakmai stábban történt változásokat?

Alapvetően nem terveztünk ilyen mértékű játékos-mozgást, de az élet néha átírja a forgatókönyvet. Sok olyan távozónk van, akikkel, mint régi „harcosok” sok sikernek és kudarcnak voltunk közösen részesei. Az ő helyzetüket érzelmileg is megemlíteném, a szorosabb kapcsolat miatt sem szerencsés, hogy távoztak.
Azok a játékosok, akik érkeztek, vagy komoly játékerőt képviselnek, vagy abszolút motiváltak és céljaik vannak a labdarúgásban, amihez Kozármisleny egy megfelelő állomás lehet. Úgy gondolom ebből mindkét fél kölcsönösen tud „profitálni”, hiszen ha ez az állomás Kozármisleny, akkor itt kell megmutatniuk, hogy ők feljebb valók, így a játékos és az egyesület céljai találkoznak.
Összességében azt gondolom, hogy ha szigorúan szakmailag nézem a keretünket, akkor nem gyengültünk, talán még erősödtünk is.
Az edzői vonalon történt változásról. Bene Ferenc neve az utóbbi időben több NB I-es csapatnál is felmerült. Ez elismerés azért a szakmai munkáért, amit ő végzett. Ehhez talán mi is jó alanyok voltunk, mert egy nyugodt környezetben olyan feltételrendszerben tudott dolgozni, ahol nem voltak extra, profi játékosok, de mégis olyan bázist tudtuk biztosítani, amivel ő kiteljesedhetett. Az biztos, hogy a távozásának az időzítése nem szerencsés, de tudomásul kell venni, hogy az életben nincsenek tökéletes dolgok, sok minden a szerencsén múlik. Van egy régi mondás, amely szerint „A hídon akkor kell átmenni, amikor odaértünk.” Amíg nem érünk oda, addig kár erőlködni. Ez a lehetőség most adódott és én nagyon örülök annak, hogy Bene Ferenc itt volt, sok sikert köszönhetünk neki. Bízom benne, hogy több korábbi edzőkollégájához hasonlóan ő  is jó szívvel gondol majd ránk, mi is így fogunk tenni vele kapcsolatban.

Mit vársz az újjáalakuló együttestől? Mire lehet képes az idei Kozármisleny? Mire számíthatnak a szurkolók?

Mi az utánpótlással szeretnénk nagyon komolyan foglalkozni, ezt szeretnénk a lehető legjobban kiteljesíteni. Ahhoz, hogy hitelesek legyünk, az első csapat nem bukdácsolhat. Én nagyon szeretem az első csapatot, de nincsenek túlzott elvárásaim. Szeretném, ha a lehető legjobb helyen tudnánk végezni és kihozni magunkból a maximumot. Ha objektív akarok maradni, akkor azt mondom, hogy ez a csapat mindig legyen az első 8-ban. Nem csak idén, hanem reményeim szerint hosszú távon. Minden, ami az 5. helynél feljebb van az számunkra bónusz. Természetesen a lehetőségeink végesek és helyezésünket nagyban befolyásolja most is és a jövőben is, hogy miként alakul a többi csapat játékereje. Mennyire lesznek erősen kiemelkedő csapatok és hányan. Tudomásul kell venni, hogy mi a reális pozíciónk, de azt meg kell őriznünk. Azon leszünk, hogy a következő szezonban is sok örömet szerezzünk szurkolóinknak.

Megkérnélek, ahogy minden évben úgy most is fogalmazd meg a hivatalos célkitűzést!

Reális célkitűzés az 1-8. helyek valamelyikének megszerzése. Márton Gabival, és még Bene Ferivel is ezt a célt fogalmaztuk meg. Azt gondolom, hogy ez a csapat arra hivatott, hogy valahol a 6. hely környékén szerezzen pozíciót, és ha lesz extra teljesítmény, ha időnként képesek leszünk a bravúrokra, és a többi csapat kevésbé lesz masszív, akkor az első 5-ön belüli meglepetés eredmény sem kizárt.

Ha jók az információim utánpótlásvonalon is nagy dobásra készül az Egyesület, hiszen az U19-es csapat arra készül, hogy megnyerje csoportját és a rájátszásban sikeresen szerepelve elérje az NB I-es kiemelt bajnokságba kerülést.

Akkor, amikor utánpótlásról beszélünk, elsősorban nevelésről beszélünk és egyénekről. Magyarországon mindenki csak beszél arról, hogy nem fontos az eredmény. Szülőtől, edzőig, különösen vezetőig mindenki úgy minősíti az adott csapatot, hogy hányadik helyen áll. Mi rengeteg játékosunkat játszatjuk a korosztályánál feljebb azért, hogy jobban fejlődjenek. Csapatot még soha nem igazolt le senki. Játékosokat lehet igazolni, játékosokat lehet nevelni. Mindezek ellenére adódhat olyan helyzet, amikor eredményről is kell beszélni, nevezetesen az idősebb korcsoportoknál, másrészt, amikor feljebb szeretne lépni valaki.
Azt gondolom, ki kell mondanunk, hogy ennek a Kozármislenynek van sansza megnyerni a bajnokságot, márpedig ha van esély erre, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében hogy megnyerjük a bajnokságot. Aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. Igyekszünk megnyerni a csoportunkat és ha ez sikerül, akkor a rájátszásban is mindent megteszünk a lehető legjobb szereplésért, és ebben benne van az is, hogy akár fel is juthatunk. Ha ez mégsem sikerüne, akkor sem dől össze a világ.
De még egyszer hangsúlyozom egy utánpótlás csapatot nem a helyezése minősít, hanem az, hogy a felfelé áramlásban milyen nevelő hatást tud kifejteni. Mi is szerepeltethetnénk rengeteg játékosunkat lejjebb, az adott korosztályban, de azzal becsapnánk magunkat, hiszen nem így működik a modell.

A héten érkeztetek haza Enschede-ből, Hollandiából. Megosztanád az olvasókkal az ott szerzett tapasztalatodat? Sikeresnek értékeled a kint eltöltött 1 hetes időszakot?

Az hogy sikeres volt, nem kérdés. Extrán sikeresnek minősíteném, és így is élte meg a kint lévő stábunk valamennyi tagja. A játékosok ügyesek voltak és szerintem egy életre szóló élményt szereztek. Az, hogy mi a célunk ezzel az együttműködéssel már korábban megfogalmazódott. Szeretnénk tanulni. Nem szégyen attól tanulni, aki előrébb tart. Nem mi játszottunk a legutóbbi világbajnoki döntőt és nem mi nyertük meg a holland bajnokságot. Ez a kettő predesztinálja őket arra, hogy igenis tudnak nekünk okosat mondani. Itt most egy rövid riport keretében sem szakmailag, sem az érzések terén nem tudom kifejteni, hogy milyen szeretet és kedvesség vett minket körül, nagyon nehéz lesz ezt viszonoznunk. Rengeteg tapasztalatot szereztünk, amit a jövő héttől meg fogunk osztani az edzőkollégákkal. Nagyon sok szakmai anyagot kaptunk amit tovább fogunk elemezni, illetve a jövőben e-mailes kapcsolat formájában, ha nem is napi, de mindenképpen heti kapcsolatban leszünk egymással.

Van esély arra, hogy bármelyik fiatal a jövőben szerződést kapjon?

Van erre esély, de azt is tudni kell, hogy a FIFA az utóbbi időben nagyon szigorú szabályokat hozott a korosztályos labdarúgók átigazolásával kapcsolatban, így nehezebb dolga van a hollandoknak is és minden más nagy klubnak is. A legfontosabb nem az, hogy mindenáron kimenjen valaki hanem, hogy a lehető legtöbbet abban a szakmai műhelyben tanuljon, amiben ők adják az instrukciókat. Kis túlzással mindegy, hogy itt fejlődik egy gyerek vagy ott, de eljön az a perc amikor már érdemes kivinni és nagyobb nehézség nélkül be tudják illeszteni az ottani rendszerbe, hiszen hasonló képzésben részesült az adott játékos.

Az Egyesület koncepciójának megfelelően Mester Tamás személyében az idei évben is fiatal játékosnak sikerült feljebb lépnie. Bizonyára ez nagy elismerés a kozármislenyi szakmai munkának, illetve további motivációt jelenthet  fiatal játékosainknak, hogy kitartó, alázatos munkával hova lehet jutni.

Ami nagyon fontos, és ezt tudom üzenni a szülőknek, utánpótlás játékosnak is, hogy nem volt még olyan, hogy megkeresték egy játékosunkat és ne tudtunk volna megegyezni. Köthetjük az ebet a karóhoz, erőszakoskodhatunk szerződésekkel, de nem ez a koncepciónk. Meg fogjuk találni az utat, hogy megfelelő feltételek mellett lehetővé tegyük azoknak, akiket a képességei feljogosítanak, hogy feljebb lépjenek. Azt gondolom, hogy sok klubnál ez hiba, nem ezt segítik elő. Mi senkit nem kényszerítettünk olyan helyzetbe, ami számára nem volt megfelelő és a jövőben sem teszünk így. De nyilván mi is azért dolgozunk, mert munkánk gyümölcsét egyszer majd szeretnénk látni, de addig hosszú még az út. Egy-egy játékost valóban kinevelünk, de még többet szeretnénk. Most már annyi példa van a Kozármislenyből a felfelé áramlásra, hogy ez mindenki számára komoly motivációt jelent, azoknak is akik itt vannak és azoknak is akik ide szeretnének jönni.

Lehet-e már tudni, hogy mikor érkezik az NB I-es Ferencváros Kozármislenybe?

Én szeptember 8-át szeretném. Szeptember 6-a illetve az ahhoz legközelebb eső hétvége mindig Kozármisleny város napja. Ez most egy érdekes egybeesés, talán erre rá tudjuk majd fűzni az eseményt. Azt kell tudni, hogy minden egyes Ft bevétel a kozármislenyi utánpótlás nevelésre fordítódik majd.
Reméljük, hogy minél több néző látogat ki a mérkőzésre, hiszen egész pontosan 2005 óta nem járt a Ferencváros Baranya megyében.

Hajrá Kozármisleny!

3 hozzászólás

 1. Golyó szerint:

  A negyedik kérdés utáni válaszban mit jelent ez a mondat:

  “Csapatot még soha nem igazolt le senki.”

  Nem ez akart lenni?

  A csapatból még soha nem igazolt el senki.

 2. NagyG szerint:

  Kedves Golyó!
  Elnök úr arra gondolt, hogy nem csapatot kell kinevelni, hanem játékosokat egyéniségeket. Erre vonatkozott, hogy csapatot még nem igazolt le senki. A példa kedvéért, a Real Madrid nem az Inter komplett csapatát igazolja le (11 játékost), hanem egy-egy játékosát, Maicon stb.

 3. Gordiusz szerint:

  Csak elismerés illeti klubot a példamutattó utánpótlás nevelésért. Ha többen gondolkodnának így, a magyar labdarúgás is előrébb tarthatna.

Szólj hozzá a bejegyzéshez!