A fővárosban kezdődik tavaszi idényünk

Vasárnap 14.30-kor a BKV Előre otthonában megkezdi szereplését NB II-es labdarúgó csapatunk.

Csapatunk minimális célkitűzése az 1-5. helyek valamelyikének megszerzése, amely biztos bennmaradást jelent a jövő évi egycsoportos másodosztályba. Azonban a játékosok és a szakmai stáb is éhesek a sikerre ezáltal céljuk, hogy a dobogón végezzenek a bajnokság végén.

Együttesünk jelenleg 3. helyen áll, 6 pont az előnyünk a 4. helyezett Gyirmót előtt és csupán 1 pont a hátrányunk a dobogó 2. fokán álló Ajkával szemben.

Az őszi szezont követően új szakmai vezetés irányítja gárdánkat, hiszen Márton Gábor vezetőedző és Takács Lajos másodedző is az NB I-es PMFC-be távozott.

Helyükre a nagyon motivált baranyai kötődésű, fiatal tréner Szabó Zsolt került vezetőedzőnek, segítője pedig a ferencvárosi legenda Mucha József lett.

Télen az előző évhez képest kisebb játékos mozgás volt együttesünknél, ami a stabilitás szempontjából fontos. Ugyan volt változás, de a korában tapasztaltaknál kevesebb – ami célja is volt a klubvezetésnek.

Távozott: Koller Krisztián (PMFC), Balaskó Csaba (Szolnok), Tányéros Ádám (BKV Előre), Puskás Zoltán (Ausztria), Gadó Gábor

Érkezett: Fellai József (Lombard Pápa), Fenyvesi Olivér (Kaposvári Rákóczi II.),  Birtalan Botond (DVSC II.), Nagy Dominik (PMFC), Erős Csaba (PMFC)

Érkezett és távozott is Suba János, aki a felkészülést végigcsinálta együttesünkkel, de a szakmai stáb döntésének értelmében mégsem marad Mislenyben így visszatér Ausztriába, korábbi csapatához.

Jelentős erősítésnek tekinthetjük, hogy Fröhlich Roland és Nagy József is visszatér tavaszra Kozármislenybe.  Mindketten a PMFC-vel kezdték a felkészülést, de végül a pécsi szakvezetés úgy döntött, hogy  az állandó játéklehetőség – Kozármislenyben biztosított – miatt, mindkét félnek jobba ha csapatunkat erősítik, bízunk benne, hogy jó teljesítményükkel felhívják magukra a figyelmet.

Városi és Bjelanovic is Pécsett kezdett, ők azonban már korábban visszakerültek Mislenybe, de az ő teljesítményüket (sok más labdarúgónkhoz hasonlóan) is figyelik Pécsről, előttük is nyitva áll a kapu az előrelépés felé.

A távozó játékosok közül Koller és Balaskó számított stabil kezdőnek, míg Tányéros a szezon első részében kapott inkább rendszeresen lehetőséget, az ősz végén már kevesebb alkalommal lépett pályára. Puskás és Gadó pedig mindvégig kiegészítő embernek számított.

A téli felkészülési mérkőzéseken jól szerepeltünk, csak NB I-es csapattól (PMFC, Paks) szenvedtünk vereséget, de a mutatott játékkal ott sem volt gond. Ugyanakkor nagyszerű eredménynek számít a horvát élvonalbeli Cibalia otthonában elért döntetlen. Megjegyezzük a Cibalia azóta bajnoki meccsen legyőzte az Eszéket és döntetlen ért el a dobogóra esélyes Rijeka otthonában.

A bajnoki nyitányon a télen jelentősen megerősödő BKV Előre otthonába vizitálunk. A fővárosiak az osztályozós helyektől 10 pontnyi távolságra tanyáznak, ellenére nem tettek le arról, hogy ledolgozzák ezt a hátrányt.

Szándékukat mi sem bizonyítja jobban, hogy csapatnyi új játékost igazoltak.

Közülük legismertebb számunkra Tányéros Ádám, aki éppen Kozármislenyből igazolt a BKV-be, rajta kívül érkezett: Szentpéteri Viktor (kapus) az FC Lahtiből (Finnország), Tóth Máté (Vasas), Tóth Axel (FTC II.), Csikós Sándor (Sopron), Horváth László (Zalaegerszeg), Folmer Krisztián (Csákvár), a korábban a BKV Előre gólvágójának számító Szabó Viktor (Mezőkövesd), Molnár Marcell (Siófok), Csepregi Tamás (Lombard Pápa II.), Herbály Tamás (Csepel).

Komoly erősítésnek számít a kapus Szentpéteri Viktor megszerzése, akinek személyes célja, hogy NB I-es csapatok érdeklődését felkeltse és visszakerüljön az első osztályba, ahol eddig 19 alkalommal védett.

Nagy fogásnak számít a Szabó V. (57 NB I-es mérkőzésen 1 gólt szerzett), Folmer, Molnár M. (a korábbi MTK-s labdarúgó 25 NB I-es találkozón 1 gólt szerzett) trió – akik a komplett támadó alakzatot jelentik, mindannyian jó képességű labdarúgók.

Valamennyi új igazolásukról elmondható, hogy NB II-es szinten erősítésnek számítanak és az is kijelenthető, hogy a mostani BKV már egy másik csapat lesz, mint amelyet ősszel bukdácsolni láttunk. (Kozármislenyben 4-0-ra győztük le a bajnoki nyitányon a BKV-t.)

Talán csapatunk malmára hajtja a vizet, hogy a sok új játékos érkeztével még nem teljesen állt össze a BKV, de ez majd csak tétmeccsen derül ki igazán.

Nagy kérdés, hogy milyen állapotban lesz a BKV füves pályája, hiszen emlékezhetünk, hogy tavaly hasonlóképp az ő otthonukban kezdtük a tavaszt, akkor a sárdagasztásból döntetlen eredmény született.

Mivel a csapatok többsége a felkészülés során műfüves borításon gyakorolt  így az is nagy kérdés, hogy melyik együttes alkalmazkodik jobban az új körülményekhez.

Bármilyen körülmények is várnak ránk, együttesünk célja, hogy jól kezdje a szezont és sikerüljön pontokkal távozni a fővárosból.

A Kozármisleny gárdájából sérülés miatt biztosan hiányozni fog Kiss Márton és Schmidt Zsolt.

Csapatunk átlagéletkora 21,8 év, azaz továbbra is fiatal csapatnak számítunk, megkockáztatjuk hogy NB II-es szinten az egyik legalacsonyabb átlagéletkorú együttes a miénk, ugyanakkor minden csapatrészben találunk rutinos labdarúgót is, tehát egy jó összetételű gárdáról van szó.

A kapuban Sólyom Csaba, aki 32 éves kora mellett nagyobb NB I-es rutinnal is rendelkezik, fontos szerep hárul rá nemcsak védéseivel, de a védelem irányításával is.

A védelem tengelyében találjuk Fellait, aki 97 NB II-es meccsen szerepelt eddig, és 3 alkalommal az NB I-ben is pályára lépett.

Hozzá hasonlóan rutinos Nagy József, aki 25 éves korával a csapat második legidősebb labdarúgója, 7-szer lépett pályára NB I-ben és 87-szer NB II-ben, tehát nem nevezhető zöldfülűnek, ráadásul több poszton is megállja a helyét, ami tovább növeli a játékos értékét.

A középpályán rutinosnak számít Kovács Tamás, aki 81-szer lépett már pályára a másodosztályban, reméljük hogy ebben a félévben a meghatározó játékosok között említhetjük a nevét, hiszen sokra hivatott labdarúgóról van szó.

A támadóalakzatban találjuk Fröhlich Rolandot, ő 24 éves, 23 NB I-es mérkőzésen 2 gólt jegyzett, sérülése immár teljesen a múlté, rá is komoly szerepkör hárul, fontos gólokat, szép cseleket és a támadóalakzat irányítását várjuk tőle.

A rutin mellett pedig ott találjuk a fiatalokat, akik ugyancsak meg szeretnék mutatni magukat, néhányan pedig még annyira fiatalok, hogy az utánpótlás válogatottakban is érintettek.

Szabó Zsolt vezetőedzőt a téli felkészülésről illetve a BKV Előre elleni összecsapásról kérdeztük.

“Négy játékosunk a PMFC-nél kezdte a felkészülést, ez mellett négy labdarúgónk távozott, így bizonytalan helyzetben voltunk, hogy kiket kapunk Pécsről és mely labdarúgókkal vághatunk neki a tavaszi küzdelmeknek. Ahogy minden edzőnek, úgy nekem is az lenne a vágyam, hogy minden poszton 2 hasonló képességű labdarúgóm legyen, de nyilván érthető, hogy ennek van egy anyagi vonzata is, amit csak a tehetősebb klubok engedhetnek meg magunknak. Végül az átigazolásokból jól jöttünk ki, hiszen a 4 labdarúgó közül, aki Pécsett kezdett, hárman visszatértek, egyedül Koller Krisztián maradt a PMFC-nél. Koller távozása komoly érvágás, hiszen 11 góljával a csapat egyik meghatározó játékosa volt. A másik 4 távozónk közül Balaskó számított alapembernek, aki belső védőként erősítette a csapatot, tehát a kezdő csapatból 2 ember vált ki. A fő problémát nem is az ő pótlásuk okozza, sokkal inkább az, hogy a felkészülés alatt sokan bajlódtak kisebb-nagyobb sérüléssel illetve betegséggel. A keret minősége megfelelő és létszámban is megvagyunk, azt gondolom minden adott ahhoz, hogy elérjük céljainkat. A tervezett munkát elvégeztük, Kárpáti Péter erőnléti edző segítségünkre volt, úgy gondolom azoknak a játékosoknak akik a felkészülést végigcsinálták kondicionális problémájuk nincs és nem is lesz. Játékunk minősége az első fordulóban azért lesz kérdéses, mert füves pályán eddig nem tudtunk edzeni, de pénteken és szombaton mindenképpen füves pályán gyakorlunk, hogy szokjuk a hétvégi mérkőzés talaját. Azt gondolom ezzel a problémával szinte valamennyi csapat hasonlóképp küzd és nem gondolnám, hogy a BKV ne ugyanebben a cipőben járna a hétvégi mérkőzés előtt.
Márton Gábor vezetésével remek őszt produkált a csapat, nagyon nehéz lesz ezt tavasszal megismételni. Ennek egyik oka, hogy jó pár csapat most észlelt az egycsoportos NB II-ben rejlő lehetőségek terén, és a bennmaradás, minimálisan az osztályozós helyek elérése érdekében komoly pénzeket mozgattak meg az átigazolások terén. Többek közt hétvégi ellenfelünk is egy csapatra való új játékost igazolt azért, hogy elcsípjenek egy osztályozós helyet. A tavaszi fordulók során minden mérkőzés nagyon komoly ütközetet fog jelenteni. El kell felejteni, hogy jelenleg 3. helyen állunk. A srácoknak is azt mondtam, hogy úgy kell hozzáállnunk, hogy nulláról indulunk, új tabella van és ezen az új tavaszi tabellán szeretnénk az első háromban végezni. Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor év végén is dobogós helyen fogunk végezni. Az ember maximalista, ezért azt mondtam, hogy nyerjünk bajnokságot, ha ez nem sikerül, akkor legyünk másodikak.
Hétvégi ellenfelünk felkészülési mérkőzéseit illetően naprakészek vagyunk, a legutóbbi Győr II elleni mérkőzésükről illetve a FTC II elleni  találkozójukról megvannak az információink. Egy nagyon motivált BKV-ra számítunk vasárnap. Nekik más céljuk nem lehet, hogy ellenünk támadólag lépjenek fel, és nyerni próbáljanak. Jelenleg 14. helyen állnak és 8. helyre kellene odaérniük. Nem fogja őket érdekelni, hogy aktuálisan melyik csapattal meccselnek, nekik a lehető legtöbb meccset meg kell nyerniük. De én is elmondhatom, hogy minket sem érdekel, hogy a BKV-val, vagy a listavezető Puskással játszunk, hiszen mi is mindig nyerni szeretnénk. Van egy jól működő játékstílusunk, amit a Gáborék kialakítottak, mi ezt szeretnénk folytatni, futballozni szeretnénk.”

Hajrá Kozármisleny!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!